Medicii veterinari avertizează că şi animalele sunt afectate de caniculă, iar în această perioadă au nevoie de o atenţie specială.
Medicul veterinar Raluca Zvorăşteanu spune că atunci când temperaturile depăşesc 30 sau 40 de grade, animalele au nevoie de un adăpost umbrit, de apă proaspătă şi de supraveghere.
Pisicile, câinii, hamsterii, păsările şi chiar reptilele trebuie ferite vara de soarele puternic, pentru că acesta le poate ucide.
Pentru a fi ajutate să suporte mai ușor temperaturile crescute, este recomandat ca animăluțele să fie duse la tuns și trebuie evitată lăsarea lor în mașină.
"Chiar dacă poate părea greu de crezut, câinele poate suferi mult mai usor un stop cardiac sau se poate sufoca, pentru că nu transpiră decât la nivelul pernuţelor şi mai elimină o parte din căldura acumulată prin gâfâit. De aceea, dacă este scos la plimbare pe caniculă, alege zone cu iarbă, pentru că asfaltul şi betonul îi pot arde pernuţele. Cel mai bine ar fi să fie scos afară dimineaţa şi seara, când temperaturile sunt mai scăzute. Dacă este ţinut în curte, trebuie să i se asigure umbră pe tot parcursul zilei şi o sursă de apă proaspătă (dacă este posibil, într-un vas ceramic). În plus, nu trebuie să îi fie lăsată mâncare gătită, pentru că se strică şi îi poate provoca gastroenterite", a spus medicul Raluca Zvorăşteanu.
Dar și ieșirile la iarbă verde pot fi riscante pentru câini. Ei sunt predispuşi la insolaţie şi la cancer de piele, mai ales cei cu blana scurtă şi cei de culoare deschisă. În cazul lor se pot aplica produse de protecție solară pe nas, burtă si partea interioară a picioarelor.
Semnele care trădează o suferință la animale
Primele semne care trădează o suferinţă la animale sunt: respiraţia rapidă, agitaţia, creşterea pulsului, hipersalivaţia, ochii sticloşi, mucoasele uscate, mersul clătinat, ochii adânciţi în orbită sau voma.
În caz că observați aceste simptome este recomandat ca animalul să fie mutat în zone cu umbră şi trebuie să i se asigure apă la o temperatură potrivită. În niciun caz nu trebuie udat cu jet rece, pentru că poate intra în stare de şoc. Dacă nu îşi revine, animalul trebuie dus de urgenţă la veterinar.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News