Patru persoane care au cultivat cannabis pe 60.000 de metri pătrați, într-o locație izolată, muntoasă și greu accesibilă din județul Bihor au fost reținute.
Polițiști și de procurorii DIICOT au identificat în timpul perchezițiilor peste 2.600 de plante și peste 200 de kg de masă vegetală. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au decis reținerea pentru 24 de ore a patru persoane fiind cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.
Potrivit cercetărilor, în luna iunie cele patru persoane au cumpărat un teren în județul Bihor, cu o suprafață de peste 60.000 de metri pătrați. Aceștia avea intenția să plantele pe pământul arabil culturi de canabis, terenul fiind într-o regiune izolată, muntoasă și mai greu accesibilă, fiind în zonă muntoasă. Procurorii DIICOT Oradea și cu poliţiştii Serviciului Antidrog - Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea au emis un mandat de percheziție domiciliară. La locație oamenii legii au descoperit două solarii de mari dimensiuni, amenajate pentru cultivarea plantelor de cannabis, prevăzute cu sisteme de irigare și ventilație. În sere se aflau 2.628 de plante de cannabis, în diferite stadii de dezvoltare.
Masa vegetală a fost confiscată pentru a continua cercetările. Totodată, într-o anexă a imobilului percheziționat, a fost identificată o încăpere în care indivizii uscau plantele de canabis. Tot la fața locului au fost descoperite și echipamente specifice de ventilație, sisteme de irigat, hidrofoare, sisteme de iluminat, dispozitive specifice de reglare a temperaturii și PH-ului din apă, fertilizatoare, cântare electronice de precizie, precum și alte dispozitive care servesc la cultivarea și îngrijirea plantelor de canabis.
Oamenii legii au emis trei mandate de percheziţie domiciliară în Oradea, la imobilele deținute de trei indivizi dintre cei patru. În urma verificărilor au fost indentificate și confiscate sume de bani în valută și lei (10.945 de euro, 19.800 de lei), cântare electronice de precizie, dar și mai multe telefoane mobile. Organele competente vor solicita judecătorului de drepturi și libertăți ca indivizii să fie arestați preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.
În România, consumul de cannabis în scop recreațional este ilegal și este pedepsit prin Legea nr. 143/2000. Cannabisul medicinal a fost legalizat în 2013. Unele din primele dovezi ale utilizării psihoactive a cannabisului au fost descoperite pe teritoriul României, în siturile arheologice de la Frumușica și Gurbănești. Dacă în perioada comunistă România a reprezentat mai mult o țară de tranzit a stupefiantelor din Orient către Europa de Vest, această situație s-a modificat începând cu anul 1990. România a devenit o piață de desfacere și consum în continuă creștere. Legea nr. 73/1969 privind regimul produselor și substanțelor stupefiante[6] și Instrucțiunile nr. 103/1970 pentru executarea acestei legi prevăd ca faptele de „producere, deținere sau orice operație privind circulația produselor ori a substanțelor stupefiante, cultivare în scop de prelucrare a plantelor care conțin asemenea substanțe, prescriere de către medic, fără a fi necesar, a produselor sau a substanțelor stupefiante, organizarea sau îngăduirea consumului acestora în anumite locuri” ca fiind infracțiuni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu