Gata. S-a terminat cu răsfățul peliculelor inaugurale pline de glamour, sclipiciuri, jocuri de artificii, de povești învăluitoare bune să ne transporte în altă lume, cu staruri care sucesc mințile.
Altfel spus, s-a zis cu așa numitul film de deschidere, de ani de zile conceput a fi unul spectaculos, parcă înadins născut să sune gongul marii sărbători. Miercuri seara, după ritualul covorului roșu, după ce Lambert Wilson, pentru a doua oară maestru de ceremonii, va declara deschisă cea de a 68-a ediție a celui mai important festival cinematografic al lumii, distinsa audiență va plonja direct în cruda realitate a zilelor noastre.
Nimeni nu-și mai amintește de când nu s-a mai deschis Cannes-ul cu un film social, cum este cel ales acum, La tete haute (Cu capul sus), al regizoarei franceze Emmanuelle Bercot, o istorie a parcursului unui delicvent de la șase la optsprezece ani,pe care o judecătoare (Catherine Deneuve) încearcă să-l salveze.
Noi, ziariștii, îl vom vedea astăzi, la prima oră. Când scriam că s-a terminat cu răsfățul la noi mă gândeam, pentru că vom intra în viteza întâi fără acea nevinovată visare, sau măcar odihnă, pe care ne-o ofereau deschideri cum au fost Grace de Monaco sau Marele Gatsby, în ultimii doi ani. A fost o schimbare anunțată și justificată. „Alegerea acestui film ar putea să surprindă, mărturisea Thierry Fremaux, directorul artistic și selecționerul festivalului, dacă avem în vedere codurile aplicate până acum.
Este, evident, reflexul voinței noastre, a mea și a președintelui Pierre Lescure, de a vedea festivalul începând cu o operă diferită, puternică și emoționantă. Filmul Emmanuellei Bercot spune lucuri importante despre societatea de astăzi, în tradiția unui cinematograf modern, deplin angajat în problemele sociale și al căror caracter universal desenează o operă ideală pentru publicul mondial care va fi prezent la Cannes". Nu știu ce să spun, parcă prea multe explicații și ne întrebăm dacă nu cumva, noul președinte, domnul Pierre Lescure, fostul director de la Canal+ nu ține, cumva, să aibe, cât de cât, un cuvânt în alcătuirea selecției.
S-ar putea să vorbesc cu păcat, cum se spune. Nou venitul la conducerea Festivlului, după era mitologică a lui Gilles Jacob, se declară „umil și ambițios" (nu prea merge una cu alta), dornic să se ocupe, în primul rând, de chestiunile economice cu care, vai, și Cannes-ul se confruntă. Până una alta, se pare că face o bună echipă cu selecționerul fără astâmpăr Frémaux și cu oamenii din umbră ai acestuia. S-ar putea să asistăm, vorba filmului, la „începutul unei frumoase prietenii", precum în Casablanca, tot ne vom gândi în aceste zile la Ingrid Bergman, al cărei chip luminos ne întâmpină la fiecare pas, de pe afișul acestei ediții. Se zice că domnul Lescure a avut ideea inspirată de a numi doi frați pe post de ...președinte de juriu, pe Ethan și Joel Coen, într-un an în care invenția fraților Lumière împlinește 120 de ani.
Cannes-ul iubește cinematograful la patru mâini, dacă ne gîndim că amintiții Coen sunt deținătorii unei Palme d' or în 1991 (Barton Fink), Paolo și Vittorio Taviani în 1976 (Padre padrone) iar Jean-Pierre și Luc Dardenne chiar a două trofee, în 1999 (Rosetta) și 2005 (L'enfant). Mai sunt și alți frați cineaști celebri, dacă tot a venit vorba, Nikita Mihalkov și Andrei Koncealovski, numai că ei nu se au tocmai ca frații. Au luat și ei premii, dar pe cont propriu.
Să trecem. Să-i lăsăm pe domni și să remarcăm că anul acesta femeile sunt la putere. Uneia i-a revenit, am văzut, onoarea deschiderii, două sunt președinte de jurii, Isabella Rossellini (Un certain regard) și Sabine Azéma (Caméra d'or).
Pentru prima oară o cineastă, Agnès Varda, va primi o Palme d'or de onoare; acordată cuiva care nu a fost niciodată distinsă cu premiul suprem. Doamnele din competiție și nu sunt puține, au la ce să viseze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci