Bănuiam și noi că, așa suspendată cum se arată a fi actuala ediție, a 70-a, între alegerile prezidențiale și cele legislative din Franța, dar, mai ales, plasată într-un moment dramatic al lumii contemporane, festivalul de care ne mai desparte doar o lună nu va fi unul relaxat, de-a lungul căruia să ne bucurăm în pace de filme.
Fără gânduri neliniștite. "Să sperăm - ne îndemna președintele Pierre Lescure la conferința de presă de acum câteva ore - că manifestarea va fi ca o respirație care ne va permite să vorbim doar despre filme, dar Cannes-ul nu poate ignora politica.(...) Să mai sperăm - a mai spus Lescure - că Donald Trump nu ne va oferi noi surprize, că evenimentele din Coreea de Nord, Siria nu vor umbri această ediție pe care ne-o dorim stabilă, sărbătorească".
Chiar dacă filmele selecției oficiale sunt necunoscute ziariștilor - cu excepția celor francezi, față de care cineaștii naționali nu au secrete strașnice, cum se întâmplă la noi - se pare că și titlurile alese, 49 din 1930 vizionate, 29 de țări alcătuind noua geografie. sunt, multe dintre ele, ecoul unor tensiuni actuale, legate de drama refugiaților, de spaimele schimbărilor climatice, derivele vieții de familie. Ele pot fi depistate, printre altele, în creațiilor unora dintre cineaștii obișnuiți la Cannes, precum Michael Haneke (Happy End) căruia i-ar putea surâde o a treia Palme d' Or, Kornel Mundruczo (Jupiter 's Moon), Andrei Zviaghințev (Loveless).
Și pentru că a venit vorba de nume cunoscute, observăm cum se adaugă, vremea, unele ce tind la statutul de "ai casei", cum se spune. Așa ar fi amintitul Mundruczo, ucraineanul Serghei Loznitsa, grecul Yorgos Lanthimos (cel cu controversatul The Lobster, de acum doi ani), Sofia Coppola.
Cineasta americană va avea o bună companie feminină în acest an, pentru că numărul suratelor-autoare din selecția oficială (competiție și Un certain regard) este de 12. Creșteri numerice și în materie de debuturi, 9, ceea ce poate da de furcă președinților juriilor.
Nicole Kiddamn apare în patru filme ale acestei ediții
Pentru a doua oară, China, cu masiva ei producție, lipsește de pe lista fericiților competitori. La întrebarea unui critic despre motivarea absenței țării sale, delegatul general Thierry Frémaux a răspuns în stilul său nonșalant:" Mai sunt câteva titluri de adăugat. Poate va fi și unul din China".
Țara gazdă beneficiază de patru filme incluse în arhitectura selecției, dintre care unul, Les fantômes d Ismaël al lui Arnaud Desplechin (pentru a șasea-a oară la Cannes) va fi prezentat în deschiderea de gală. Protagonist - un cineast asaltat de umbrele trecutului. Întâmplarea face ca, în acest an, autorii francezi să vină cu pelicule biografice dedicate unor mari creatori. Astfel, Jacques Doillon îl va omagia pe Rodin (interpret - Vincent Lindon) iar Michel Hazanavicius (The Artist) își va încerca norocul cu un proiect îndrăzneț: un film, nici mai mult, nici mai puțin, despre Jean- Luc Godard, corifeul și supraviețuitorul Noului val, evocat, însă, nu la vârsta senectuții, ci când era tânăr și ferice, îndrăgostit, înainte de perioada sa maoistă. S-a încumetat să-i împrumute trăsăturile actorul Louis Garrel.
Ca și în alți ani, tensiunile lumii în care trăim nu vor lipsi festivalul de fastul binefăcător al starurilor. Nicole Kidman apare în patru filme, imposibil să nu urce pe covorul roșu. Sunt anunțați Dustin Hoffman, George Clooney, Colin Farrell, Kirsten Dunst, Marillon Cotillard, Joaquin Phoenix, Isabelle Huppert.
Cât despre noi, actuala ediție i-a ocolit pe cineaștii români. Niciun nume în selecția oficială, în competiție sau în secțiunea Un certain regard. Sper să nu înceapă lamentările.
Totuși, cinematograful lumii este mare. Oricum, să așteptăm și anunțurile secțiunilor paralele neoficiale, La Semaine de la critique și Quinzaine des réalisateurs, pe 24, respectiv 25 aprilie. Parcă, parcă ar fi un zvon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News