Părintele Ionel Adam, cel care studiază întreaga viață a Ieroschimonahului Nil Dorobanțu, a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru DC News, despre canoanele pe care acesta le dădea credincioșilor.
Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Ionel Adam, preot în satul Borșani din județul Bacău, a vorbit despre canoanele pe care Ieroschimonahul Nil Dorobanțu le dădea credincioșilor:
„Cuvântul său era extraordinar de pătrunzător, se plângea foarte mult la predicile lui. De exemplu, la mănăstirea Măgura Ocnei, atunci când se construia și se făcea lut pentru clopotnița mănăstirii și veneau numai femei de la oraș, intelectuale, să-l vadă, le descălța și le punea cu picioarele goale în lut, smerindu-le mândria. De asemenea, dădea niște canoane care astăzi ar putea fi considerate smintite. Ele sunt în dosarele Securității. Instituția a auzit că Părintele dădea canon ca oamenii să numere firele de iarbă sau frunzele dintr-un copac și l-au întrebat: De ce dați aceste canoane smintite? El a spus: Nu sunt smintite, celor care fac avorturi le dau să numere firele de iarbă, cei care fac sodomie le dau să numere frunzele dintr-un copac. De asemenea, pe cei mândri îi punea să meargă la morminte să meargă și să stea de vorbă cu morții, ca să înțeleagă că, la sfârșitul vieții, toți ajungem o țărână.
La un mare hram, a pus un schelet cu o țeastă, a pus foarte multe haine bogate și brățări de aur pe respectivul schelet și a început să râdă de oameni, să le spună: Uite, așa sunteți voi, sunteți morminte văruite, vă împodobiți cu aur și, de fapt, sunteți numai putregai“, a precizat părintele Ionel Adam.
Nil Dorobanțu a fost un ieroschimonah ortodox, stareț, duhovnic, ascet și mistic. Părintele Nil Dorobanțu s-a împotrivit ateismului comunist. A îmbrăcat haina nebuniei pentru Hristos, formă de manifestare puțin cunoscută în spațiul monahal românesc. A fost arestat și închis de mai multe ori, a fost urmărit de Securitate. A fost caterisit în 1956. A continuat să facă zilnic Sfânta Liturghie în case de credincioși ortodocși, în peșteri, în păduri.
A fost bătut și prigonit. A murit cu pieptul zdrobit de bătaie în 1977. La deshumarea făcută în 2016, trupul lui nu a fost găsit în mormânt, sicriul fiind plin cu pământ și fără capac. S-au păstrat mii de pagini din scrierile părintelui Nil. Pentru a edita această bogată operă teologică s-a constituit o asociație care tezaurizează scrierile, obiectele care i-au aparținut, mărturiile celor care l-au cunoscut.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Cum te lăsai de fumat pe vremea lui Nil Dorobanțu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu