EXCLUSIV  ”Cântă cucu-n Bucovina” - VIDEO: Adevărul pe care mulți nu-l știu. Versiune mai puțin cunoscută

”Cântă cucu-n Bucovina” - VIDEO: Adevărul pe care mulți nu-l știu. Versiune mai puțin cunoscută, Mihai Hringescu
”Cântă cucu-n Bucovina” - VIDEO: Adevărul pe care mulți nu-l știu. Versiune mai puțin cunoscută, Mihai Hringescu

”Cântă cucu-n Bucovina” este o piesă de inspirație folclorică ce a ajuns un hit în România, însă prima versiune a cântecului este desosebită față de ceea ce se cântă acum. Vă invităm să ascultați această versiune, în interpretarea unui rapsod popular din Bucovina.

”Cântă cucu-n Bucovina” are o variantă interpretată magistral de bucovineanul Mihai Hringescu, din comuna Arbore, județul Suceava, pe care am auzit-o la o întâlnire cu presa la care rapsodul a fost invitat. El este interpret de folclor, realizator de emisiuni tv la CromeTel Tv Rădăuți, unde realizează ”o emisiune despre oameni și tradiții, unde are invitați oameni simpli din satele din jurul Rădăuțiului și nu numai”.

Cântă cucu-n Bucuvina - versiune originală

Hringescu ne-a făcut cunoscută și povestea celebrei melodii, așa cum o știe el de la alți rapsozi populari din zona Bucovinei:

'Cântă cucu-n Bucuvina' este acuma un cântec foarte bine cunoscut în toata țara. Dar, dincolo de faptul că el a ajuns un hit la care se aplaudă și lumea cântă fericită, nu trebuie să uităm de fapt menirea lui! Pentru că este un cântec despre un moment trist al istoriei noastre, se învârte în jurul momentului ruperii Bucovinei, practic, al împărțirii ei în două. Poate că mulți dintre noi nu știu un amănunt: 'Cântă cucu-n Bucuvina' nu este un cântec de muzica populară, în adevaratul sens al cuvântului, pentru că are compozitor. Linia melodica și versurile originale sunt făcută de Constantin Mandicevschi. Cântecul a avut o destinație clară: a fost cântat cu această linie melodică în anul 1904, în cadrul evenimentelor legate de comemorarea a 400 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare, după care el a căzut într-o oarecare uitare, pâna când, dupa 1940, oamenii l-au reintepretat, i-au adaugat text legat de această tragedie a bucovinenilor, când Cernăuțiul, cu toata Bucovina de Nord, a fost răpit de la țara mamă. Inițial, totul a fost o piesa instrumentală”, a povestit pentru DC News, Mihai Hringescu.

”Mulți îl cunosc în interpretarea lui Grigore Leșe. În zona noastră a Bucovinei, foarte mulți se raportează la interpretarea lui Vasile Mucea, rapsod bucovinean de la Bilca, ce nu mai este printre noi, cel care a păstrat foarte multe cântece de felul acesta. El povestea că pe vremea comuniștilor nu puteau cânta 'Cântă cucu-n Bucuvina', așa cum îl cântăm noi acuma, ci doar prin cercuri foarte restrânse și undeva unde știau ca nu pot fi turnați. Pentru că se făcea referire la ruși, care ”ne-au batjocorit țara”, evident nu se putea cânta. Însuși Vasile Mucea avea neamuri dincolo de graniță, așa cum și mulți alții, pentru că granița nu i-a mai lăsat să se unească. Unii au rămas acolo, alții s-au refugiat în România de astazi”, a mai povestit rapsodul, cel care ne-a prezentat și versiunea mai puțin cunoscută a celebrului cântec, acompaniat de cobza sa, ”Cântă cucu-n Bucovina”, care mai este cunoscut și cu numele de ”Cântecul Bucovinei”.

VIDEO Cântă cucu-n Bucovina - Mihai Hringescu



Întâlnirea pe care am avut-o cu rapsodul popular a fost prilejuită de vizita în Bucovina de  Nord, la Cernăuți, alături de primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, unde a inaugurat lucrările de construcție la două grădinițe și o Casă de Cultură în comuna Mahala, pentru comunitatea de români, majoritară în localitate:

”Senzațională melodie, ”Cântă cucu-n Bucovina”, senzațional artist și extrem, extrem de bine documentat. Sunt surprins de stofele pe care nu le-am auzit niciodată din această melodie. Mama e profesoară de istorie, astfel încât, pentru mine reprezintă o surpriză strofele acelea, o surpriză că au fost oameni care le-au cântat, într-un timp în care aveau teama să iasă cu astfel de cuvinte”. ne-a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, cel care a fost invitat, miercuri, la interviurile DC News.

Citește și:

Demers fără precedent pentru români. Primarul Băluță s-a făcut luntre și punte...

Investiții de peste 150.000 de euro la Colegiul "Dinu Lipatti". Băluță: Sunt o prioritate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel