Cantităţi de microplastic, găsite în sângele uman pentru prima dată. Avertisment din lumea medicală

foto de Karolina Grabowska de la Pexels
foto de Karolina Grabowska de la Pexels

Microplasticuri, bucăţi mai mici de 5 mm în diametru, au fost găsite în sângele uman pentru prima dată. 

Se întâmplă în Ţările de Jos, acolo unde medicii au analizat mostre de 22 de donatori de sânge, complet sănătoşi. La 17 dintre aceştia au fost găsite microplasticuri în sânge, iar descoperirea este catalogată drept "extrem de îngrijorătoare". 

Microplasticurile au mai fost găsite până acum în creier, placenta bebeluşilor încă nenăscuţi sau în fecalele adulţilor şi copiilor, dar niciodată în mostre de sânge. 

"Studiul nostru este primul indicator că avem particule de polimeri în sânge. E un rezultat în premieră. Dar trebuie să creştem numărul de mostre studiate, să vedem ce polimeri sunt", a declarat Dick Vethaak, profesor la Universitatea Amsterdam, conform Daily Mail.

Până acum, au fost confirmate cinci tipuri de plastic în sânge: polimetil metacrilat, polipropilenă, polistiren, polietilenă şi teraftalat de polietilenă. Ultimul compus este prezent în 50% dintre mostrele de sânge şi este un plastic uşor, dar puternic, folosit la împachetarea mâncărurilor şi băuturilor. 

O treime din mostrele de sânge conţineau polisitern, folosit şi el la împachetare, în timp ce 23% conţineau polietilenă, compus folosit la fabricarea pungilor de plastic. 

Ce probleme pot cauza microplasticurile

 

Nu este clar încă ce efecte are ingerarea de microplasticuri asupra sănătăţii, dar un studiu din 2021 afirmă că acest lucru poate duce la moartea celulelor şi la reacţii alergice. Potrivit unui alt studiu, microplasticurile pot cauza inflamaţii intestinale, dar pot deforma şi membranele celulare, afectându-le funcţionarea. . 

"Marea întrebarea este ce se întâmplă cu corpul nostru. Sunt aceste particule reţinute în organism? Sunt transportate la anumite organe? Sunt aceste niveluri de microplasticuri suficiente pentru a declanşa afecţiuni? Trebuie să aflăm!", a mai spus Vethaak. 

"Descoperirea este extrem de îngrijorătoare. Deja mâncăm, bem şi respirăm în plastic. Plasticul este în groapa Marianelor şi pe vârful Everest. Cu toate astea, producţia de plasticuri se va dubla din 2040", a avertizat şi Jo Royle, CEO-ul Common Seas, compania care a finanţat studiul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel