Cantităţile mari de apă, observate în jurul unei stele tinere duc la concluzia că planetele cu oceane ar putea fi un lucru obişnuit în Univers

598021main_pia14870graph-43_946-710
598021main_pia14870graph-43_946-710

Folosind datele primite de la Herschel Space Observatory, astronomii au detectat pentru prima dată vapori de apă înconjurând un disc de praf din jurul unei stele tinere. Descoperirea sugerează faptul că acest disc de materie, care urmează să se dezvolte într-un sistem solar, conţine cantităţi mari de apă, ceea ce înseamnă că planete acoperite cu apă, asemănătoare cu Pământul, ar putea fi un lucru obişnuit în Univers.

Autor:Alexandru Gherghe

Herschel este o misiune a Agenţiei Spaţiale Europene cu importante contribuţii de la NASA.

Cercetătorii au descoperit şi anterior apă în discurile de formare a planetelor din jurul unei stele centrale, însă dovezi privind cantităţi atât de mari de apă, departe de steaua centrală, în zona rece, unde prind formă viitoarele comete, nu au fost găsite până acum, informează site-ului NASA, citat de Mediafax.

"Observaţiile asupra acestor vapori de apă indică faptul că există suficientă apă pentru a umple mii de oceane", a declarat astronomul Michiel Hogerheijde de la Observatorul Leiden din Olanda.

Steaua înconjurată de acest disc de apă, numită TW Hydrae, are o vârstă de aproximativ 10 milioane de ani şi se află situată la aproximativ 175 de ani lumină depărtare, în constelaţia Hydra.

Ceaţa de apă, rece, detectată de astronomi, este considerată a proveni de la granulele de gheaţă aflate pe suprafaţa discului de praf. Lumina ultravioletă de la steaua centrală face ca o parte din gheaţă să se transforme în vapori de apă, creând un strat subţire de gaze detectate de instrumentele de pe Herschel.

TW Hydrae este o stea pitică portocalie, ceva mai mică şi mai rece decât Soarele. Discul de materie care înconjoară steaua are o dimensiune de aproape 200 de ori mai mare decât distanţa dintre Pământ şi Soare. Peste câteva milioane de ani, astronomii cred că materia din care este format discul va forma viitoarele planete, asteroizi şi alte obiecte cosmice. Particulele de praf şi gheaţă din straturile exterioare ale discului vor forma viitoarele comete.

În timpul evoluţiei noului sistem solar, cometele sunt cele care vor lăsa probabil o mare parte din apă pe planetele proaspăt formate, în urma impactului cu acestea, dând naştere oceanelor.

Astronomii cred că TW Hydrae este reprezentativă pentru multe alte sisteme de stele tinere, oferind perspective noi cu privire la modul în care a ajuns apa pe planet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel