Era o vreme când componentele Toshiba se găseau în majoritatea televizoarelor, calculatoarelor, sistemelor audio și altor electrocasnice.
Toshiba a fost odată un simbol al succesului Japoniei în domeniul electronicelor - cunoscut sub numele de Japan Inc - dar acum compania a renunțat la listarea sa bursieră, încheind o istorie de 74 de ani cu bursa din Tokyo, conform BBC.
Ce a dus la declinul atât de dramatic al unuia dintre cele mai renumite nume industriale din Japonia? Totul a început în 2015 când au fost descoperite nereguli contabile în mai multe divizii, multe dintre ele implicând conducerea de vârf. Pentru șapte ani, Toshiba a raportat un profit mai mare cu 1,59 miliarde de dolari (1,25 miliarde de lire sterline).
În 2020, Toshiba a găsit alte nereguli contabile. Au existat și acuzații legate de guvernanța corporativă și de modul în care au fost luate deciziile acționarilor. O anchetă din 2021 a constatat că Toshiba a colaborat cu ministerul comerțului din Japonia - care considera Toshiba ca un activ strategic - pentru a împiedica interesele investitorilor străini.
La momentul respectiv, experții au spus că acest lucru a creat incertitudine pentru investitorii străini în acțiunile japoneze, făcând din problema Toshiba o problemă pentru întreaga piață bursieră din Japonia.
La sfârșitul lui 2016, Toshiba a anunțat că va prelua o parte din costurile de câteva miliarde de dolari legate de construcția unei centrale nucleare pe care unitatea sa americană Westinghouse Electric o cumpărase cu un an mai devreme.
Trei luni mai târziu, Westinghouse a intrat în faliment lăsând Toshiba să se confrunte cu o prăbușire a afacerii sale nucleare și cu datorii de peste 6 miliarde de dolari. A vândut o serie de afaceri, inclusiv telefoane mobile, sisteme medicale și bunuri de larg consum.
Apoi a fost nevoită să-și vândă unitatea de cipuri Toshiba Memory - o tranzacție care a fost întârziată pentru câteva luni din cauza unui conflict cu unul dintre partenerii săi.
Într-o perioadă în care companiile investeau masiv în viitorul tehnologiei și al inovației, Toshiba trebuia să-și vândă un activ valoros pentru a obține lichidități.
Toshiba a reușit să obțină o injecție de capital de 5,4 miliarde de dolari la sfârșitul lui 2017 de la investitori străini, evitând astfel o delistare forțată. Dar asta a însemnat că acționarii activiști au avut mai multă influență asupra direcției companiei. Acest lucru a dus la lupte îndelungate care au paralizat producătorul de baterii, cipuri și echipamente nucleare și de apărare.
După multe discuții despre oportunitatea divizării companiei în mai multe entități mai mici, Toshiba a înființat un comitet pentru a analiza dacă ar putea fi privatizată. În iunie 2022, Toshiba a primit opt propuneri de cumpărare.
La începutul acestui an, compania a confirmat că va fi preluată de un grup de investitori japonezi conduși de Japan Investment Corp (JIC) susținut de stat, pentru 14 miliarde de dolari. Nu se știe cum intenționează noii proprietari să redreseze Toshiba, dar președintele său care urmează să plece a spus că serviciile digitale cu marjă mare vor fi o prioritate.
JIP are o experiență în preluarea unor afaceri de la marii producători, inclusiv divizia de laptopuri a Sony și unitatea de camere foto a Olympus. După ce a achiziționat afacerea cu laptopuri Vaio a Sony în 2014, a ajutat compania să obțină vânzări record în acest an.
Dar Toshiba este o companie mult mai mare și mizele sunt ridicate: Toshiba are în jur de 106.000 de angajați și unele dintre operațiunile sale sunt considerate esențiale pentru securitatea națională.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News