”CAPCANĂ a SĂRĂCIEI”. Iancu Guda: Suntem dependenți de SALARIU! Cum calculezi CÂT îți permiți

Economistul Iancu Guda a oferit o nouă lecție de economie financiară astăzi românilor. 

Cumpărarea unei case nu implică bogăție sau independență financiară, consideră Iancu Guda. El subliniază, la Digi24, că ”problema esențială e că muncim pentru bani sau ne împrumutăm de la bănci pentru a cheltui pentru pasive care nu produc, în loc să investim în active care produc pentru noi. Astfel, rămânem blocați într-o capcană a sărăciei precum un șoricel care aleargă încontinuu pe roată. Conform cifrelor publicate de INS, o familie medie din România alocă numai 0,5% pe educație și numai 0,3% pe investiții, cheltuim de 8 ori mai mult pe băuturi și alcool, de 10 ori mai mult pentru hoteluri, restaurante, cafenele, de 11 ori mai mult pentru îmbrăcăminte sau încălțăminte, de 25 de ori mai mult pentru propria locuință sau utilități și de 42 de ori mai mult pentru hrană. Ce înseamnă aceasta? Nu avem independență financiară. De multe ori, singura sursă de venit este salariul de care suntem dependenți, iar atunci când scade sau este pierdut din cauza șomajului, ne blocăm pentru că nu avem investiții diversificate, care să producă pentru noi.”

Cum calculezi câtă casă îți permiți 

În continuare, economistul a atras atenția asupra creditelor contractate de către populație. El spune că singurul lucru pe care l-au învățat românii din recesiunea precedentă a fost riscul împrumuturilor în valută, de care au început să fugă. Iancu Guda consideră că e greșit, atunci când vrem să facem un împrumut, să întrebăm care e creditul maxim la care mă încadrez, corect fiind câtă casă îmi permit, având în vedere veniturile familiei.

”Răspunsul e următorul: înmulțește veniturile familiei ori cinci ani și scade o rezervă de 10% când cumperi casa din fonduri proprii și 20% când cumperi cu un împrumut.” a spus Iancu Guda. El a dat exemplul salariului mediu net de 3.150 de lei. Luându-l în calcul pe acesta, a precizat că o familie cu doi adulți, care primesc salariul mediu, câștigă 1.200 de euro/lună, bani cu care-și pot permite o locuință de 70.200 de euro sau una de 62.400 de euro - dacă va fi cumpărată prin împrumut. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel