Sunt tot mai multe cazuri de clienți care nu citesc antecontractele atunci când se angajează că vor achiziționa un apartament. Iar apoi sunt surprinși total că prețul final al locuinței este mult mai mare decât au calculat ei.
Să luăm următorul exemplul de care se lovesc tot mai mulți români. Oamenii semnează antecontracte pentru un apartament nou în ziua în care să zicem cursul EURO este 4,7 lei. Blocul fiind gata abia peste un an, cumpărătorii se trezesc că trebuie să plătească la final la nivelul cursului din ziua respectivă, adică la un curs mult mai mare.
Ținând cont că, în ultima perioadă, EURO a explodat, oamenii, la semnarea contractului final, își dau seama că trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar. Adică la prețul apartamentului se mai adaugă în jur de 5000-6000 lei din cauza diferenței de schimb valutar. Să nu uităm că majoritatea dezvoltatorilor afișează prețuri în euro, o practică la limita legii.
Deși în antecontract, oamenii semnează că sunt de acord să plătească prețul la valoarea cursului din ziua respectivă, adică dacă au semnat în ianuarie 2019, să plătească la cursul euro din noiembrie 2020, vor să fie înțeleși de dezvoltatori. Doar că dezvoltatorii nu sunt filantropi, ci oameni de afaceri. În plus, clienții știu de la semnarea contractului cum vor plăti. Iar dacă nu citesc ceea ce semnează, ar trebui să o facă pentru a nu se trezi că nu au cum să mai plătească.
În antecontracte este specificat clar faptul că la semnarea contractului se ia în considerare cursul valutar din ziua respectivă, dar nu mai mic decât cursul din ziua semnării antecontractului.
Așa că, din păcate, degeaba se plâng oamenii că trebuie să mai scoată bani din buzunar din cauza cursului valutar din moment ce au semnat un antecontract. Principala cauza a acestor situații este faptul că mulți clienți, orbiți de diverse avantaje date de un bloc nou, nu mai citesc foarte atent ce semnează. Atâta vreme cât este semnat de către ambele părți un curs de referință al contractului și acela este respectat, dezvoltatorii nu pot fi acuzați de mare lucru.
De fapt... nu e chiar capcană, trebuie doar ca omul care semnează să citească contractul atunci când pune la bătaie zeci de mii de euro pentru un apartament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu