Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Capcană pentru președinții PSD. Bulai, avertisment înainte de CExN

PSD a convocat Comitetul Executiv Național, luni, cu obiectivul oficial de a stabili succesorul Doinei Pană a Ministerul Apelor și Pădurilor. Pe agendă se află, însă, teme mai importante: remanierea și restructurarea guvernului, dar și stabilirea unui candidat la prezidențiale. Politologul Alfred Bulai analizează bătălia pentru Palatul Cotroceni.

PSD are mai mulți opozanți decât simpatizanți, spune prof. Alfred Bulai. Dacă vine, ca propunere pentru prezidențiale, cu un lider politic înregimentat, acesta va avea o cuprindere mai mare a electoratului propriu, dar o deschidere spre exterior mai mică.

”Cu cât ești mai pesedist, te votează mai mulți pesediști, dar mai puțini alegători din afara bazinului tău electoral, arată prof. Bulai. Ca urmare, PSD câștigă în turul I, dar când toți se întorc împotriva sa, în turul II, pierde. Asta, în situații obișnuite. Nu vorbim despre situații excepționale (crize, gesturi sancționabile ale contracandidatului, contra-candidați atipici, cum a fost Vadim, în 2000)”, a declarat Alfred Bulai.

Succesul lui Firea nu se mai poate repeta

Astfel, un candidat susținut de PSD, dar care să nu fie pesedist, are mai multe șanse. ”Cu un personaj din afara PSD, credibil, social-democrații pot juca mai bine această carte.  Firea a fost un astfel de personaj, legitimat prin activitatea în presă, nu cea politică, iar într-o campanie ștearsă, cum a fost la București, a putut câștiga la scor. Poate câștiga și dacă erau două tururi, evident la o distanță mult mai mică. Astăzi, după ce s-a identificat cu PSD, nu se mai poate repeta situația din 2016”, concluzionează prof. Bulai.

De ce îți trebuie palatul Cotroceni

”Practic, președinția este o capcană pentru liderii PSD. Iliescu a insistat ca Năstase să fie candidatul la prezidențiale dintr-un calcul simplu: dacă ieșea Năstase, îi rămânea partidul. Dacă pierdea, pierdea și conducerea PSD, deci prelua el partidul.

Dar în egală măsură a fost și o presiune din partid, de la baza până la vârful structurilor de partid, pentru ca PSD să dea președintele. La fel în cazul lui Geoană. Nu s-ar fi acceptat ca Geoană să se retragă, susținându-l pe Antonescu, deși ar fi fost mișcarea cu cele mai mari șanse de a-l da jos pe Băsescu. În PSD este o fascinație pentru zona de putere simbolică, dar și de control a serviciilor, de prestigiu, de reprezentare la nivel înalt pe care o accesezi când ai președinția. Ai putea spune: dacă vrei guvernarea, ca partid, guvernează! De ce îți trebuie și Palatul Cotroceni? De când s-au decalat alegerile, nu mai poți spune că un candidat la președinție îți trage după el partidul, pentru guvernare. Totuși, miza a rămas, cum aminteam, iar lucrul acesta se vede inclusiv în Parlament, când se bat pentru comisiile de control a SRI etc”, spune prof. Bulai.

Logica de partid bate logica electorală

”Ca urmare, nu cred că partidul va accepta să susțină un candidat din afară. Logica deciziilor de partid nu va ține cont de logica electorală. Mai mult ca sigur că Liviu Dragnea va fi candidatul PSD. Mari combinații care să îl scoată din joc, înainte de alegeri, nu cred că sunt posibile. Nu are cine să le facă, iar sistemul de vot popular din PSD, cu sute de mii de alegători, reduce marja de manevră a unor eventuali complotiști”, arată prof. Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel