Președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a ordonat armatei să fie „în deplină pregătire pentru luptă”.
Alexander Lukașenko a susținut o declarație de presă despre revolta de 24 de ore a Grupului Wagner, în Rusia.
Președintele Belarusului ar fi fost responsabil pentru intermedierea retragerii lui Wagner înainte de a-i oferi exilul lui Evgheni Prigojin.
După ce au avut loc evenimentele, el spune că a dat „toate ordinele necesare pentru ca armata națională să fie în deplină pregătire pentru luptă” și toate forțele, inclusiv poliția, au fost plasate în „alerta totală”, scrie Sky News.
"Nu mă voi ascunde, a fost dureros să urmăresc evenimentele care au avut loc în sudul Rusiei. Nu numai pentru mine. Mulți dintre cetățenii noștri au avut sufletul la gură pentru că avem o singură patrie", adăugat el.
Un avion înmatriculat, care ar avea legături cu liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi decolat din Rusia, cu destinația Belarus.
Codurile de identificare ale aeronavei - Embraer Legacy 600 - se potrivesc cu cele ale unui Autolex Transport care este legat de Prigojin de către Oficiul SUA pentru Controlul Activelor Străine.
Datele de urmărire ale Flightradar24 au sugerat că a sosit la o bază aeriană în această dimineață.
Conform unui acord negociat de președintele Aleksandr Lukașenko pentru a opri rebeliunea Grupului Wagner, Prigojin ar trebui să se mute în Belarus.
Este important de reținut că nu există nicio confirmare că Prigojin a fost în acel avion, iar acea aeronavă nu este singura în care s-ar fi putut afla, în cazul unui zbor.
Vladimir Putin le-ar putea întinde o „capcană” luptătorilor Wagner, prezentând Belarusul ca pe un refugiu sigur, a transmis Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).
Președintele rus le-a spus membrilor grupului de mercenari că au trei opțiuni în urma revoltei lor: să continue să slujească Rusia, să se retragă sau să-și urmeze liderul Yevgeny Prigozhin în Belarus.
Dar, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a transmis că Kremlinul îi va considera drept trădători pe cei care fug în țara vecină, „indiferent dacă va lua sau nu măsuri imediate împotriva lor”.
„Putin ar putea prezenta Belarusul drept un refugiu pentru luptătorii Wagner, ca să îi prindă într-o capcană”, se spune în cea mai recentă actualizare.
„Valoarea pe termen lung a acestei promisiuni, în ciuda discursului lui Putin, este discutabilă”, transmite ISW.
Președintele Alexander Lukașenko a predat anterior Moscovei 33 de luptători Wagner reținuți, după ce i-a folosit ca pârghie împotriva Kremlinului, în 2020.
„Nu există niciun motiv aparent pentru care să nu facă acest lucru din nou”, a transmis ISW.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News