Sondajele disponibile după prima săptămână de campanie coboară ARD sub 20 de procente, în vreme ce USL a crescut cu 1-2% față de perioada pre-electorală. Sondajele comandate de PDL nu au fost încă date publicității. În cel mai rău scenariu posibil pentru partidul lui Traian Băsescu, cota pe care o are Alianța România Dreaptă ar fi de 15 procente. De fapt, sociologii spun că ARD va lua mai mult, deoarece unii alegători evită să recunoască intenția unui vot portocaliu. Pe de altă parte, nu este exclusă o surpriză, dacă mai mulți candidați USL nu fac pragul de 50 la sută. Sociologii explică în ce condiții se poate înregistra o răsturnare de situație.
Campania electorală este una lipsită de nerv, consideră expertul în comunicare politică Antonie Momoc. ” Se pare că în fiecare colegiu se cunosc câștigătorii, așa că liderii din sondaje fac apel la calm și evită angajarea în dispute cu cei de pe locul doi sau trei. Ca urmare, avem o campanie apatică, neinteresantă, mai ales că outsiderii nu speră mare lucru, deci nu investesc în evenimente sau în afișe, degeaba. Singura dezbatere cu miză este cea din Gorj, așa că participarea va avea de suferit, fiind mai redusă decât în alți ani”, susține Momoc.
”Este posibil să avem unele surprize, în cazul în care candidatul USL nu face 50 la sută plus unu, avertizează politologul Alfred Bulai. Ca urmare, va ieși candidatul de pe locul doi. Participarea la vot are un rol important. Electoratul PDL este mai disciplinat, așa că pe fundalul unei lipse de implicare a publicului, rezultatul ARD va fi mai bun. Vremea rea va accentua absenteismul, favorizând ARD. Pe de altă parte, nici nu observ o mobilizare a candidaților USL, ceea ce s-ar putea să-i coste. Chiar aceste sondaje care arată o poziție confortabilă sunt capcana în care va cădea USL. Candidații nu se agită, consideră că vor câștiga ușor, lipsa dezbaterii demobilizează publicul, iar un viscol sau niște lovituri pe ultima sută de metri pot reduce semnificativ numărul de mandate alocate USL”, ne-a declarat Bulai.
Directorul Avangarde, Marius Pieleanu, crede că ARD va reveni la un scor în jurul a 20 de procente, dar USL va depăși 50 la sută. ”Este posibil să facă 60 la sută, spune Pieleanu, dar o participare scăzută la vot riscă să plafoneze USL la 55-56 de procente”.
Sociologul Mirel Palada, director CCSB, este de acord că scorul ARD din sondaje e mai mic decât cel pe care îl va înregistra la urne. ”Din conformism, unii repondenți spun că vor vota cu cel pe care îl consideră câștigătorul alegerilor. Se intră pe spirala tăcerii, iar ARD e tras în jos, fiind asociată cu o înfrângere zdrobitoare. Temele de campanie, punctuale, cum ar fi UE, nu contează la fel de mult ca percepția că PDL a pierdut, că e un looser. Dar, la urne, unii dintre cei care declară acum altceva vor vota ARD, deci Alianța se va apropia de cota de 20 la sută pe care a înregistrat-o în ultimul an”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu