Psihologul Radu Leca a explicat, la Ultrapsihologie, ce se ascunde în spatele unei expresii adesea folosite în comunicarea părinților, după divorț.
Publicitate
Sunt situații în care partenerii decid să divorțeze, iar în cazul cuplurilor cu copii, comunicarea după divorț este, în opinia psihologului Radu Leca, ”o piatră de temelie în tot ceea ce înseamnă mod de comunicare între adulții care se urăsc”.
Întrebat în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News și DC News TV ce îi împiedică pe oamenii să facă diferența între ”adulții care se urăsc” și ”părinții care rămân părinți”, psihologul susține că este vorba despre mândrie.
”Când divorțezi, nu divorțezi degeaba. Nu există cupluri care au divorțat de bine. (...) A divorțat fiindcă există foarte multe elemente care l-au făcut pe omul acela să fugă din cuplu. Și atunci, adultul uită rolul lui după divorț, Uită că este doar părinte după divorț și că trebuie să vorbească cu părintele o perioadă cuprinsă între 17 ani și cât mai are de trăit.
Avem de-a face cu o comunicare grea, care se bazează pe furie foarte multă, pe indecizie foarte multă și pe dorința de a strânge informație despre partenerul pe care l-a avut, la infinit. Ce a făcut? Ce a zis? Unde a fost? Mai e cu cineva?
Și toate aceste lucruri le aude copilul, care este folosit ca portavoce”, a explicat Radu Leca.
”Există o formulă de comunicare, pe care eu o promovez, și care sună astfel: Cât timp nu sunteți capabili să vorbiți unul cu celălalt, fără să țipați, unul la celălalt, după divorț, vă sfătuiesc pe toți care aveți această problemă reală să faceți următorul pas.
Se scoate expresia și se folosește Dumneavoastră. Stimat domn, stimată doamnă. Practic, este o obligație ce, într-adevăr este nefirească, din toate punctele de vedere, de a vorbi cu respect cu omul pe care îl detești, îl urăști, te enervează, îl enervezi.
În spatele acestei expresii se formează un personaj care nu mai este nici agresiv, ci doar politicos și pe alocuri obraznic, dar care jonglează cu aceste cuvinte. În loc să îi spui apelativul, numele și înjurătura, îi spui stimată doamnă, permiteți-mi să vă aduc aminte că .... Aici avem o serie de: copilul trebuie să doarmă la ora 21, trebuie să fie hrănit cu 2 ore înainte de somn, trebuie să fi îmbăiat/spălat.
Cu cât există acest apel în interiorul discuțiilor, comunicarea este deschisă, dar oamenii sunt atât de furioși, atât de frustrați, atât de agresivi încât se pot înjura. Și atunci le mai spun ceva oamenilor care sunt atât de furioși unul cu celălalt. Dragilor, de azi înainte nu mai aveți de ce să vorbiți la telefon. O veți face prin e-mail, prin sms, nu pe WhatsApp. (...) Comunicarea se realizează pe acest e-mail numai și despre copil”, a explicat psihologul Radu Leca.
În plus, psihologul a ținut să precizeze faptul că această metodă de comunicare după divorț este una care funcționează.
”Se ceartă când se văd? Da. Nu se mai văd. Au ceva de împărțit, de la școala de schimbat a copilului până la formula eficientă de găsire a unui medic de familie? Da. Se enervează de câte ori se văd și discută despre subiect, da? Nicio problemă, se dau în judecată”, a mai spus Radu Leca.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu