Capcanele de pe Internet: recenziile false. Se dau BANI pentru înșelarea cumpărătorilor. Cum să nu picați în plasă

Atenţie când faceţi cumpărături online! / Foto: Pexels
Atenţie când faceţi cumpărături online! / Foto: Pexels

Multe dintre site-urile web nu menționează faptul că recenziile stimulate (care sunt recompensate financiar, de exemplu) sunt interzise prin politicile lor interne sau, dacă nu este cazul, nu menționează în ce mod site-urile se asigură că există o indicație că recenziile sunt stimulate. De asemenea, nu puţine sunt magazinele online care nu informează consumatorii cu privire la modul în care se colectează și prelucrează recenziile. 

Autoritățile de protecție a consumatorilor au concluzionat că cel puțin 55% dintre site-urile web verificate ar putea încălca Directiva privind practicile comerciale neloiale, conform căreia consumatorilor trebuie să li se prezinte informații veridice care să le permită să aleagă în cunoștință de cauză.

Este important să ştim că nu toţi comercianţii din online sunt sinceri şi transparenţi atunci când îşi prezintă oferta de produse sau servicii. Multe dintre platformele specializate în vânzări pe internet au afişate pe paginile oficiale sau pe cele din social media recenzii care nu sunt întotdeauna reale, arată Difgi24. Multe dintre acestea pot veni din conturi false create chiar de deţinătorul afacerii, cu rol să-şi elogieze produsele în stil exagerat şi, mai ales, să influenţeze percepţia dar şi decizia de cumpărare a populaţiei.

Cum recunoaştem o recenzie falsă?

De ani de zile, se încearcă contracararea fenomenului review-urilor false de către platforme specializate, însă fără prea mare succes. Este destul de greu să se facă distincţia clară între o recenzie reală şi una generată de susţinători şi apropiaţi ai afacerii ori, dimpotrivă, de concurenţă, cu intenţia de defăimare. Astfel de proceduri presupun eforturi tehnologice extinse iar costurile ar fi mult prea mari pentru a se investiga în profunzime până la sursa IP-urilor.   

De mare ajutor pentru orice cumpărător online este consultarea în detaliu a politicii de colectare a review-urilor dar şi a politicilor de retur şi de garanţie pe care o oferă comerciantul - toate, în mod normal, vizibile pe siteurile magazinelor online. De asemenea, e bine să fim atenţi nu doar la prima pagină cu recenzii ci să trecem şi pe următoarele pentru a observa dacă se contrazic între ele sau, după caz, dacă sunt diferenţe mari între nivelurile de evaluare la acelaşi produs. Putem oricând să consultăm şi alte păreri de pe alte siteuri de comparaţie pentru a stabili, orientativ, dacă produsele merită achiziţionate sau nu, arată sursa citată. 

Aproape două treimi din magazinele și piețele online, site-urile de rezervări, motoarele de căutare și site-urile de servicii de comparare analizate au generat îndoieli cu privire la fiabilitatea recenziilor: pe 144 dintre cele 223 de site-uri verificate, autoritățile nu au putut confirma că respectivii comercianți au depus suficiente eforturi pentru a se asigura că recenziile sunt autentice, și anume că au fost postate de consumatori care chiar au utilizat produsul sau serviciul pe care l-au evaluat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel