Firma londoneză de consultanță, Capital Economcis, descrie trei scenarii prin care situația politică actuală din România s-ar putea finaliza. Ea anticipează că, deși România ar supravieţui unei suspendări temporare a acordului cu FMI şi UE, cel mai probabil, scena politică se va calma în viitorul apropiat, ceea ce va pune capăt tensiunilor suplimentare din piață, chiar dacă, într-un deznodământ ”păgubos”, există și riscul ca Executivul UE să inițieze procedurile de infringement.
Potrivit analiștilor de la Capital Economics, în cel mai probabil scenariu de finalizare a tensiunii politice din România, lucrurile se vor calma, evoluţie care ar pune capăt şi tensiunilor suplimentare cauzate în piaţă de situaţia politică.
"Este bine de ţinut minte că România a mai trecut peste perioade de instabilitate politică", notează analiştii Capital Economics, făcând referire la suspendarea preşedintelui în 2007, potrivit Mediafax.
Cei de la Capital Economics susțin că, în varianta în care deteriorarea situaţiei politice până în punctul în care aplicarea acordului cu FMI ar fi împiedicată sau guvernul ar încerca să-şi consolideze popularitatea deviind de la programul convenit cu instituţiile financiare internaţionale, FMI şi UE ar suspenda misiunile de evaluare în țară. O astfel de decizie a organimelor internaționale ar întârzia deblocarea tranşelor din finanţarea externă.
FMI a mai suspendat acordul cu România în 2009, pe fondul instabilităţii politice dinaintea alegerilor prezidenţiale, însă, în momentul actual, în pofida presiunilor pe leu, datorită rezervelor substanţiale de valută şi strategiei de finanţare pentru acest an, prin care guvernul şi-a acoperit deja deficitul bugetar şi plata datoriilor pentru anul 2012, țara ar reuși, temporar, să reziste unui blocaj al tranșelor de finanțare externă.
"În cel de-al treilea, şi cel mai pesimist scenariu, Comisia Europeană ar considera că mişcările recente ale Guvernului încalcă legea UE. După cum au arătat evenimentele din Ungaria, dacă CE decide să lanseze procedurile de infringement, poate opri totodată şi pachetul de asistenţă financiară. Nu pare că România a ajuns încă acolo, dar lucrurile ar fi mult mai dificile în acest scenariu şi nu ar putea fi rezolvate decât cu o amplă reformă politică", apreciază analiştii. În final, Capital Economics, conchide că cel mai probabil, criza politică se va stinge în curând, însă nu poate fi exclusă și varianta "păguboasă", România fiind printre cele mai vulnerabile economii la criza din zona euro, astfel că instabilitatea politică este ultimul lucru de care are nevoie.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News