Capitala Sri Lankăi este sub asediu, iar autoritățile au impus o oră de intrare în casă.
Sri Lanka a declarat o oră de stingere în capitala Colombo, care va dura până vineri la ora 5 dimineața. Guvernul președintelui interimar Ranil Wickremesinghe a impus interdicția de ieșire la prânz, joi, la o zi după ce președintele Gotabaya Rajapaksa a fugit în Maldive pentru a scăpa de protestele furioase ale srilankezilor care cereau demisia sa.
Locurile obișnuite de protest, totuși, au afișat o atmosferă diferită, mai calmă, joi, a informat Reuters.
Rajapaksa l-a numit pe Wickremesinghe președinte interimar înainte de a părăsi Sri Lanka într-un avion militar. Această inițiativă a venit în urma protestelor față de gestionarea greșită de către guvern a celei mai grave crize economice a națiunii de la independența în 1948, scrie CNBC.
Gotabaya Rajapaksa a trimis prin e-mail scrisoarea de demisie preşedintelui parlamentului joi seară, potrivit Reuters. Nu se ştie pentru moment dacă scrisoarea, trimisă la puţin timp după ce Rajapaksa a ajuns în Singapore, va fi acceptată în formă de e-mail, au adăugat sursele citate de Agerpres.
Poliția a anunțat că o persoană a fost ucisă - un tânăr de 26 de ani - și 84 rănite în ciocnirile dintre poliție și protestatari, miercuri, în apropierea Parlamentului și a biroului premierului, în timp ce oamenii cereau atât înlăturarea lui Rajapaksa, cât și a lui Wickremesinghe. Armata a declarat că doi soldați au fost grav răniți după ce au fost atacați de protestatari în apropierea Parlamentului, miercuri seara, și că le-au fost smulse armele și încărcătoarele. Nemulțumirea față de criza economică mocșnește de luni de zile și a atins punctul culminant la sfârșitul săptămânii trecute, când sute de mii de persoane au ocupat clădirile guvernamentale din Colombo, acuzând puternica familie Rajapaksa și pe aliații acesteia pentru inflația galopantă, lipsa bunurilor de bază și corupție. Rajapaksa, soția sa și două gărzi de corp au fugit din țară cu un avion al forțelor aeriene miercuri dimineața devreme și s-au îndreptat spre Maldive. Citește mai multe AICI.
„Astăzi ar trebui să se anunțe demisia oficială a președintelui, așa a promis, după care normal ar fi să se facă alegeri anticipate și să vină la putere un guvern legitim care ar trebui să rezolve problemele economice grave ale țării. Ideea este că fără ajutor internațional consistent, Sri Lanka nu va reuși să iasă din haos, este în faliment total în momentul de față, iar pandemia este cea care a adus-o în această situație. Sri Lanka avea un nivel de trai invidiat de India vecină, dar pandemia a omorât turismul și lucrul acesta a făcut ca insula din Oceanul Indian să decadă foarte puternic”, a explicat politologul Bogdan Chirieac, în cadrul unei intervenții la postul de știri Antena 3. Vezi mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News