Preşedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, o convorbire telefonică cu prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu, una dintre temele abordate fiind problematica statutului Ierusalimului şi evoluţiile de după adoptarea proiectului de rezoluţie la nivelul Adunării Generale a ONU pe această temă.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, discuţia a vizat stadiul şi perspectivele de dezvoltare ale relaţiilor dintre România şi Statul Israel, respectiv evoluţiile legate de adoptarea, la 21 decembrie 2017, la nivelul Adunării Generale a ONU, a proiectului de rezoluţie pe tema statutului Ierusalimului, fiind abordată pe scurt, în acest context, problematica statutului Ierusalimului. De asemenea, cei doi înalţi oficiali au avut un schimb de opinii referitoare la situaţia actuală din Iran.
"Prim-ministrul Netanyahu a apreciat în mod deosebit relaţia apropiată de prietenie dintre cele două state şi popoare, bazată pe interese comune. Totodată, premierul israelian a adresat mulţumiri pentru votul de 'abţinere' al României cu ocazia adoptării Rezoluţiei Adunării Generale ONU din luna decembrie privind statutul Ierusalimului", se arată în comunicat.
Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat, la rândul său, simbolismul aniversării, în acest an, a şapte decenii de relaţii diplomatice neîntrerupte dintre cele două state, care coincide cu împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea Statului Israel şi cu celebrarea Centenarului României Moderne. Preşedintele României a asigurat că ţara noastră susţine în continuare dezvoltarea, consolidarea şi diversificarea relaţiilor cu Statul Israel, care au un caracter strategic.
În ceea ce priveşte evoluţiile recente pe tema statutului Ierusalimului, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat elementele principale ale poziţiei României, exprimate cu prilejul votului şi al 'explicaţiei de vot' prezentate ulterior derulării acestuia asupra Rezoluţiei Adunării Generale ONU din 21 decembrie 2017, document care recomandă, printre altele, statelor membre ONU să se abţină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim şi să intensifice eforturile internaţionale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare şi justă în Orientul Mijlociu.
Administraţia Prezidenţială subliniază că, potrivit acestei poziţii, aprobată de preşedintele României anterior votului, pe baza propunerii argumentate, în scris, a Ministerului român al Afacerilor Externe, Ierusalimul reprezintă o temă centrală în cadrul negocierilor de pace, iar statutul acestuia ar trebui stabilit în urma încheierii unui acord direct între părţi, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu