Capitala rămâne fără medici! Câți au depus documente de plecare din 2007 până azi

Aproximativ 3.000 de medici din Capitală au solicitat, din 2007 până în prezent, Colegiului Medicilor Bucureşti documente de plecare în străinătate, a declarat preşedintele instituţiei, prof. dr. Ioan Lascăr, într-un interviu acordat Agerpres.

'Dacă este să mă refer la ritmul de plecare al medicilor din celelalte specialităţi - şi asta vă spun prin prisma experienţei pe care am acumulat-o la Colegiul Medicilor din Bucureşti -, în ultimii ani, de la momentul aderării României la spaţiul european, din 2007 până în prezent, din aproximativ 14.000 de medici câţi aveam noi înmatriculaţi în baza de date a Colegiului Medicilor din Bucureşti, asta înseamnă aproximativ 30% din medicii din România, aproape 3.000 au solicitat documentele de plecare în străinătate', a afirmat profesorul doctor.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă, câteva specialităţi au devenit deja deficitare tocmai din cauza acestui fenomen.

'Este vorba de Anestezie Terapie Intensivă, Imagistică şi chiar câteva specialităţi chirurgicale, aceasta creând o reală problemă pentru sistemul de sănătate din România. (...) Sunt cauze numeroase care motivează această opţiune a medicilor tineri. Sigur că este o opţiune personală, în ultimă instanţă, dar motivele invocate cel mai frecvent sunt cele legate de nivelul de remuneraţie şi, precum bine ştiţi, diferenţa este, uneori, astronomică între retribuţia unui medic specialist sau medic rezident mai ales din România raportat la nivelul de remuneraţie din alte ţări europene', a susţinut medicul.

El a spus că, din punctul de vedere al calităţii actului medical, nu întotdeauna ce se întâmplă în alte părţi este la standardele pe care şi le doresc cei care pleacă în străinătate.

'Din punctul de vedere al calităţii actului medical, nu întotdeauna ce se întâmplă în alte părţi este la standardele pe care şi le doresc cei care pleacă în străinătate şi pot să vă spun că am numeroase situaţii, şi nu numai eu, ci şi colegii din alte specialităţi, avem numeroase exemple de pacienţi care s-au operat în străinătate, şi chiar în unităţi de top, de renume, au cheltuit sume astronomice şi au venit până la urmă să-şi rezolve anumite complicaţii sau efectiv să-şi rezolve problema de fond tot în România, în condiţiile sistemului nostru de sănătate', a declarat Lascăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel