Nava Sea-Watch a acostat fără aprobarea autorităţilor italiene în noaptea de vineri spre sâmbătă în portul Lampedusa, iar tânăra Carola Rachete, căpitanul navei, a fost arestată pentru că a debarcat 40 de migranţi blocaţi la bord de 17 zile, potrivit AFP.
"Aşteptam o soluţie care, din păcate, nu se profila. De aceea am decis eu însămi să acostez în port", a declarat ea într-o înregistrare video postată de Sea-Watch pe reţelele de socializare.
Miercuri, această nemţoaică de 31 de ani, aflată la comanda navei care arborează un pavilion olandez forţase blocada apelor teritoriale italiene impuse de ministrul de interne, Matteo Salvini (extremă dreapta). Dar nava a trebuit să se oprească la o milă distanţă de micul port Lampedusa şi a rămas blocată acolo de atunci.
Carola Rackete a ales în cele din urmă să forţeze trecerea la miezul nopţii, în pofida navei poliţiei însărcinată să o împiedice. "Ne-am poziţionat înaintea navei pentru a o împiedica să intre în port, dar degeaba. Dacă am fi rămas în calea ei, Sea-Watch ar fi distrus nava", a comentat în faţa camerelor un poliţist care se afla la bord.
Cu puţin înainte de ora 03:00 (01:00 GMT), poliţia a urcat la bordul Sea-Watch pentru a o aresta pe tânăra femeie. Căpitanul a coborât de pe navă, încadrată de agenţi, fără cătuşe, şi a fost urcată într-o maşină.
Pe chei, unii localnici şi militanţi veniseră să aclameze sosirea navei, în timp ce alţii au aplaudat arestarea cu strigăte:"În cătuşe!", "Ruşine!", "Pleacă!".
Dacă pescarii şi locuitorii Lampedusei au fost în prima linie a primirii migranţilor de aproape 30 de ani, formaţiunea Liga lui Matteo Salvini a obţinut 45% din voturi în alegerile europene din mai în insulă.
"Suntem mândri de căpitanul nostru", a scris pe reţelele de socializare preşedintele organizaţiei neguvernamentale germane cu acelaşi nume, Johannes Bayer. "Ea a făcut exact ceea ce trebuia să facă, a insistat asupra dreptului mării şi a pus oamenii în securitate", a spus el.
Parchetul din Agrigente (Sicilia) a deschis o anchetă joi împotriva Carolei Rachete pentru ajutor acordat imigraţiei clandestine şi nerespectarea ordinului unei nave militare italiene de a nu pătrunde în apele teritoriale ale Italiei.
Primii migranţi au început să debarce la puţin timp după 05:30 (03:30 GMT), unii foarte surâzători, alţii înlăcrimaţi, în timp ce mijea de ziuă, pentru a fi conduşi spre centrul de primire din insulă.
În pofida fermităţii afişate de Salvini, acest centru nu este niciodată gol: în Lampedusa au debarcat peste 200 de migranţi în ultimele două săptămâni, de când Sea-Watch rămăsese blocată în largul insulei, în timp ce alte ambarcaţiuni cu migranţi fuseseră semnalate în cursul nopţii în larg.
Migranţii de pe Sea-Watch au fost salvaţi în apele internaţionale în largul Libiei. Treisprezece dintre ei au fost evacuaţi în Lampedusa, în special din motive medicale. Pentru ceilalţi 40 rămaşi, situaţia este în continuare incertă.
Vineri după-amiază, ministrul italian de externe, Enzo Moavero, anunţase că cinci ţări europene - Franţa, Germania, Portugalia, Luxembourg şi Finlanda - erau dispuse să-i primească.
Comisia Europeană cere ca migranţii să fie aduşi pe uscat înainte de a organiza repartizarea lor, în timp ce Salvini refuză să-i lase să debarce înainte de a avea asigurarea că ei vor fi transferaţi imediat în Olanda, Germania sau în alte ţări europene.
În acelaşi timp, nava ONG spaniolă Proactiva Open Arms patrula în largul Libiei, în pofida ameninţării cu o amendă de 200.000 până la 900.000 de euro, emisă de autorităţile spaniole.
"Dacă trebuie să plătesc cu închisoarea sau printr-o amendă faptul de a fi salvat vieţile câtorva persoane, o voi face", a asigurat Oscar Camps, fondatorul organizaţiei neguvernamentale menţionate.
Vezi și: Italia acuză Olanda şi UE de dezinteres. Migranţi blocaţi în apele teritoriale italiene
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News