Cunoscute încă din Roma antică pentru proprietăţile lor medicinale, au ajuns să fie cultivate pe scară largă abia la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în Franţa. Acum nimeni nu-si mai poate imagina viaţa fără ele.
Căpșunile sunt printre cele mai bogate fructe în vitamina C, dar și în beta-caroten, luteină, zeaxanthină, acid elagic, antocianine, antioxidanți puternici în lupta cu radicalii liberi. De asemenea, aceste mici fructe au un conținut ridicat de calciu, magneziu, potasiu, fier, mangan, zinc, fluor, fosfor, cupru, dar și de vitaminele A, E, K şi cele din complexul B.
Combat carența de vitamina C
Căpșunile sunt eficiente în combaterea carenței de vitamina C, benefică în afecțiuni precum alergii, infecții, inflamații, cancer. 10 căpșuni asigură 140% din necesarul zilnic de vitamina C.
Susțin sistemul imunitar
Datorită vitaminelor C, A, E, a beta-carotenului, luteinei, zeaxanthinei şi polifenolilor, căpșunile ajută la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, zincul și manganul sunt cofactori ai unor enzime din organism, cu rol de îndepărtare a radicalilor liberi. "Scutul" antioxidant al căpșunilor ajută la menținerea sănătății pe termen lung a organismului și protecția împotriva îmbătrânirii și a cancerului.
Previn apariţia cancerului
Indirect, prin întărirea imunității, aceste fructe previn apariția cancerului. Acidul elagic este un alt compus din structura căpșunilor care se află în cercetare datorită efectului său puternic antitumoral.
Îmbunătățesc vederea
Cercetătorii au arătat că anumiți antioxidanți din căpșuni ajută la menținerea sănătății ochilor, prevenind cataracta. Vitamina C este foarte importantă în acest sens, oferind protecție împotriva efectelor nocive ale radiațiilor UV asupa ochilor.
Alungă ridurile
Vitamina C este esențială pentru producerea fibrelor de colagen, care mențin sănătatea și frumusețea tenului. O dietă bogată în vitamina C va avea ca efect "întinerirea" pielii, deoarece va crește rezistența față de radicalii liberi și elasticitatea pielii.
Ameliorează bolile reumatismale
Datorită antioxidanților conținuți, consumul de căpșuni are efect antiinflamator, având proprietatea de a ameliora bolile reumatismale.
Previn bolile cardiovasculare
Căpșunile ajută și la prevenirea apariției bolilor cardiovasculare. Conținutul ridicat de potasiu al acestor fructe ajută la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, s-a observat că un consum regulat de căpșuni scade riscul de infarct.
Ideale femeilor însărcinate
Datorită conținutului de acid folic, esențial în timpul sarcinii deoarece previne apariția unor anomalii de dezvoltate a sistemului nervos al fătului, precum spina bifidă, căpșunile sunt recomandate gravidelor. În plus, pot preveni unele afecțiuni ce pot afecta gravidele, precum vergeturile, varicele, hemoroizii, hipertensiunea sau infecțiile urinare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News