Capsula Starliner se întoarce pe Pământ, dar fără astronauții NASA

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Se va întoarce pe Pământ capsula Starliner a companiei Boeing.

CITEȘTE ȘI: Capsula Starliner a scos un ”zgomot ciudat”. Astronautul Butch Wilmore: Nu știu ce îl produce. Sunați-ne dacă vă dați seama

Capsula Starliner a companiei Boeing va începe călătoria de întoarcere pe Pământ, însă astronauții pe care ar fi trebuit să îi transporte vor rămâne pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Capsula goală, care a fost trecută în modul autonom, este programată să se desprindă de laboratorul orbital la ora 23:04 BST (n.r. sâmbătă, ora 01:04, ora României).

Capsula, care a suferit probleme tehnice după ce a fost lansată cu astronauții NASA Butch Wilmore și Suni Williams de la NASA la bord, a fost considerată prea riscantă pentru a-i aduce acasă.

În schimb, aceștia se vor întoarce la bordul unei nave SpaceX Crew Dragon, dar nu înainte de februarie 2025 - prelungind șederea de opt zile pe ISS la opt luni.

Foto: Agerpres / Butch Wilmore(S) și Suni Williams(D)

Zborul de întoarcere va dura șase ore, iar după ce va reintra în atmosfera Pământului, va folosi parașutele pentru a-și încetini coborârea și va ateriza la portul spațial White Sands din New Mexico.

NASA spune că Butch și Suni sunt bine dispuși și țin legătura în mod regulat cu familiile lor.

Steve Stich, managerul programului de echipaj comercial al NASA, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că ambii astronauți sunt pasionați de munca lor.

„Ei înțeleg acum importanța de a merge mai departe și de a aduce vehiculul înapoi, și de a aduce vehiculul înapoi în siguranță”, a precizat Stich.

Acesta a fost primul zbor de testare al navei spațiale Starliner de la Boeing cu astronauți la bord. Capsula a fost afectată de probleme la scurt timp după ce a decolat de la Cape Canaveral, în Florida, pe 5 iunie.

Probleme ale capsulei

Capsula a înregistrat scurgeri de heliu, care împinge combustibilul în sistemul de propulsie, iar câteva dintre propulsoarele sale nu au funcționat corespunzător.

Inginerii de la Boeing și NASA au petrecut luni întregi încercând să înțeleagă aceste probleme tehnice, dar la sfârșitul lunii august agenția spațială americană a decis că Starliner nu era suficient de sigură pentru a aduce astronauții acasă.

Steve Stich a recunoscut că a existat „tensiune în cameră” între Boeing și NASA în timp ce se lua această decizie, Boeing susținând că nava lor spațială se putea întoarce în siguranță cu cei doi astronauți la bord.

„Echipa NASA, din cauza incertitudinii și a modelării, nu s-a putut împăca cu această idee”, a spus el.

Planul de a utiliza compania rivală SpaceX a adus cu sine o întârziere semnificativă a întoarcerii astronauților.

Foto: Agerpres / Butch Wilmore(D) și Suni Williams(S)

Timpul suplimentar este necesar pentru a permite SpaceX să lanseze următorul său vehicul, cu decolare programată pentru sfârșitul lunii septembrie.

Acesta ar fi trebuit să aibă patru astronauți la bord, dar în schimb va călători cu doi. Rămâne astfel loc pentru Butch și Suni să li se alăture în vehiculul care se va întoarce pe Pământ la sfârșitul șederii sale planificate în februarie anul viitor.

Dana Weigel, manager al Stației Spațiale Internaționale, a declarat că astronauții se adaptează bine la misiunea lor prelungită. Ambii au efectuat anterior două șederi de lungă durată în spațiu.

Weigel a declarat că cei doi desfășoară programele de exerciții fizice necesare pentru a rămâne sănătoși în mediul fără greutate.

Astronauții au echipamentul de care au nevoie

De asemenea, a adăugat că acum au tot echipamentul de care au nevoie pentru șederea lor neplanificată de opt luni.

„Când i-am trimis prima dată, au împrumutat multe dintre hainele noastre generice pe care le avem la bord, iar acum am schimbat unele dintre aceste lucruri”, a spus ea.

Ea a explicat că o misiune de reaprovizionare din iulie a livrat „articole specifice preferințelor echipajului” pe care cei doi le-au solicitat.

„Așa că, în acest moment, ei au tot echipamentul standard de expediție pe care orice alt membru al echipajului l-ar putea alege. Și mai avem un vehicul cargo care urmează să sosească, așa că vom trimite orice altceva de care au nevoie pentru jumătatea finală a misiunii lor în acel zbor, a mai precizat Weigel.

Foto: Agerpres

Problemele cu Starliner au fost, fără îndoială, o lovitură pentru Boeing, care suferă pierderi financiare în timp ce se străduiește să își refacă reputația după recentele incidente în zbor și cele două accidente fatale de acum cinci ani.

După atâtea probleme, o aterizare fără probleme va fi un rezultat mult dorit pentru companie - și pentru NASA.

„După ce vom primi vehiculul înapoi, vom trece prin câteva luni de analiză post zbor. Există echipe care încep să analizeze ce vom face pentru a obține certificarea completă a vehiculului în viitor”, a declarat Steve Stich.

Agenția spațială americană și-a subliniat angajamentul față de nava spațială Boeing - a avea două companii americane care să ducă astronauți în spațiu a fost un obiectiv cheie pentru NASA de ceva timp, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel