De cele mai multe ori, oamenii nu le acordă o importanță adecvată acestor insecte care pot transmite boli grave. Ce trebuie să faci când te-a mușcat o căpușă și cum o extragi din piele.
Cum extragi corect căpușa din piele. "Avem din ce în ce mai multe cazuri de boală Lyme în diverse stadii şi de febră butonoasă, două principale boli pe care le transmite căpuşa. Febra butonoasă este cea pe care o recunoaşte toată lumea şi este mai puţin periculoasă pentru că nu are aşa un potenţial de complicaţii pe termen lung. Este transmisă de căpuşa câinelui.
Cum extragi corect căpușa din piele. La om se manifestă după cinci-şapte zile de la înţepătura de căpuşă, debutează brusc cu febră înaltă, frisoane, dureri de cap, de muşchi şi după încă trei zile de la debutul clinic apare o erupţie tipică ce este uşor de recunoscut. Acesta este şi motivul pentru care febra butonoasă nu pune aşa probleme: pentru că are un debut clar, o simptomatologie clară, se recunoaşte uşor şi se tratează. Sunt nişte mici pete roşii care în evoluţie devin mai papuloase, mai tari şi cam în cinci, şapte zile pălesc, devin gălbui şi dispar", a spus mediul Ramona Vasile pentru Adevărul.
Cum extragi corect căpușa din piele. "Noi preferăm ca pacienţii să vină cu căpuşele nescoase, pentru că ele ies foarte uşor dacă ştii tehnica. Se foloseşte un tampon îmbibat în spirt, un pic de răbdare şi cu o anume tehnică pe care noi, dacă avem 20 de pacienţi pe gardă, automat am căpătat o dexteritate anume. Cu vârful unui ac steril se acţionează sub capul căpuşei şi iese imediat. Dar trebuie să ştii cum să acţionezi. E de preferat să veniţi la un medic totuşi", a explicat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu