Andrei Caramitru a făcut o gafă în încercarea sa de a râde de Sorina Pintea după ce aceasta a fost încătușată.
El nu înțelege de ce s-a făcut atâta tevatură în jurul faptului că Sorina Pintea a fost adusă încătușată la spital. El o compară cu fostul șef al FMI,Dominique Strauss-Kahn, care a fost plimbat în cătușe. Doar că acesta era acuzat de agresiune sexuală și tentativă de viol împotriva unei femei de serviciu de la hotelul unde stătea. Sorina Pintea nu a fost violentă cu nimeni, deci nu exista niciun motiv să fie încătușată, cu atât mai mult cu cât starea sa de sănătate este precară. Mai pe scurt: cele două cazuri nu se pot compara.
Cătuşele trebuie puse doar celor care sunt violenţi şi pun în pericol integritatea poliţiştilor. Plimbarea în cătuşe a unei femei bolnave, indiferent cine este, în faţa jurnaliștilor care transmiteau, de la fața locului, pentru publicul larg, s-a făcut pentru a satisface setea de sânge şi senzaţional al unor oameni precum Andrei Caramitru.
Folosirea cătuşelor sau a altor mijloace de imobilizare nu este permisă decât în situaţii în care alte măsuri de menţinere a ordinii şi disciplinei în rândul deţinuţilor nu au dat rezultate în una dintre următoarele situaţii:
a) pentru a împiedica evadarea în timpul deplasării deţinuţilor;
b) pentru a proteja deţinuţii de autovătămare sau pentru a preveni vătămarea altor persoane ori producerea de pagube;
c) pentru restabilirea ordinii şi disciplinei, ca urmare a opunerii sau împotrivirii deţinuţilor la o dispoziţie a organelor judiciare sau personalului locului de deţinere.
(2) Mijloacele de imobilizare ce pot fi folosite în scopul prevăzut la alin. (1) se stabilesc prin regulamentul prevăzut la art. 15 alin. (3).
(3) Folosirea mijloacelor de imobilizare este permisă numai pe durata pentru care aceasta este strict necesară.
(4) Folosirea mijloacelor de imobilizare se face gradual, fără a depăşi nevoile reale de imobilizare a deţinuţilor, şi încetează de îndată ce scopul intervenţiei a fost realizat.
(5) Utilizarea mijloacelor de imobilizare trebuie autorizată în prealabil de către directorul penitenciarului, cu excepţia cazurilor în care urgenţa nu permite acest lucru, situaţie care este de îndată adusă la cunoştinţa directorului.
(6) Organele judiciare apreciază cu privire la aplicarea, menţinerea sau îndepărtarea mijloacelor de imobilizare, pe durata prezenţei deţinuţilor în faţa acestora."
Unei persoane reţinute sau arestate preventiv i se pot pune cătuşe doar dacă trebuie să se evite un pericol pentru cel arestat sau pentru alte persoane, dacă omul respectiv are manifestări violente sau a săvârşit fapte de violenţă.
Avocații Sorinei Pintea au depus o sesizare către Centrul de Reținere și Arestare Preventivă nr. 1 din București, reclamând faptul că fostului ministru i-au fost încălcate mai multe drepturi, că a fost expusă în situația în care se află, adusă în cătușe la medic și împinsă de un agent din escortă. Potrivit sesizării, avocații spun că au fost încălcate drepturile pacientului și art. 3 CEDO.
Boala de care suferă Sorina Pintea poate duce la deces. În data de 5 noiembrie 2019, a primit un diagnostic de boală gravă autoimună, urmând imediat tratamentul specific, printre care și cel cu imunoglobuline. Maladia de care suferă Sorina Pintea se numește dermatomiozită.
Dermatomiozita este o boală rară, caracterizată de slăbiciune musculară şi miopatie inflamatorie, adică inflamarea muşchilor, care determină apariţia unor iritaţii la suprafaţa pielii. Boala poate afecta atât adulţii, cât şi copiii (cu vârsta între 5 şi 15 ani), dar este mai comună în cazul femeilor cu vârsta între 40 şi 60 de ani. Deşi nu există un tratament curativ pentru această afecţiune, simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul anumitor medicamente sau prin fizioterapie. Boala este atât de gravă încât se poate ajunge la moarte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu