Mai mult de 20 de milioane de persoane din oraşul chinez Chengdu vor trebui să rămână la domiciliu, din cauza apariţiei unui nou focar de COVID.
Acesta nu este singurul oraş din China în care sunt impuse restricţii. Locuitorii din Chengdu pot trimite o singură persoană din familie pe zi, pentru a cumpăra alimente şi trebuie să ceară permisiunea comitetelor de cartier pentru a merge la spital. Încă nu este clar pentru cât timp vor fi valabile restricţiile. Aceasta este cea mai extinsă carantină din China de la cea impusă în Shanghai, în luna martie, scrie BBC.
Autorităţile din oraşul Shenzhen din sudul Chinei au ordonat închiderea pentru câteva zile a uneia dintre cele mai mari pieţe de electronice din lume, în efortul de eradicare a unui focar de COVID-19.
Uriaşa piaţă de electronice din cartierul Huaqiangbei este formată din mii de magazine şi depozite care vând în general către producători microcipuri, componente de telefoane mobile şi alte componente electronice, scrie Rador. Vezi știrea aici!
Un fost ministru-adjunct însărcinat cu lupta împotriva corupţiei în cadrul Ministerului chinez al Securităţii Publice a fost expulzat din Partidul Comunist pentru 'abuz de putere' şi corupţie, a anunţat partidul unic, potrivit AFP.
Liu Yanping 'era membru al bandei politice a lui Sun Lijun' şi a dus o viaţă extravagantă, jucând golf şi organizând petreceri, a anunţat într-un comunicat organismul disciplinar intern al Partidului Comunist Chinez (PCC). Expulzarea survine după cea a altor doi înalţi oficiali, Fu Zhenghua şi Sun Lijun, daţi afară de asemenea pentru fapte de corupţie în 2021.
Fu Zhenghua, fost ministru al Justiţiei, a pledat vinovat la acuzaţiile de corupţie şi de deturnare a legii în scopuri personale. Sun Lijun, fost ministru-adjunct al Securităţii Publice, a fost arestat în aprilie 2020. El a recunoscut la televiziune că a primit mită de 13 milioane de euro.
Organismul disciplinar intern al PCC a anunţat de asemenea joi expulzarea din partid, pentru fapte de corupţie, a lui Wang Bin, fost preşedinte al companiei chineze de asigurări pe viaţă, precum şi a fostului viceguvernator al provinciei Liaoning, Hao Chunrong.
Song Liang, fost viceguvernator al provinciei Gansu (nord-vest), Song Liang, a fost la rândul său condamnat în această săptămână la închisoare pe viaţă pentru că a acceptat mită. De asemenea, ministrul chinez al Industriei şi Tehnologiei Informaţiilor, Xiao Yaqing, este vizat de o anchetă pentru corupţie.
Aceste anchete survin cu câteva săptămâni înainte de un important congres al Partidului Comunist Chinez (PCC) din octombrie, care ar urma să îl reconfirme pe preşedintele Xi Jinping la conducerea partidului, pentru al treilea mandat. De la venirea la putere a lui Xi în 2012, cel puţin un milion şi jumătate de cadre ale PCC au fost sancţionate pentru fapte de corupţie.
Lai Xiaomin, fost preşedinte al Huarong, una dintre cele mai mari companii de gestionare a activelor controlate de stat, a fost executat în ianuarie 2021, acuzat că a accept o mită de 215 milioane de euro. Această campanie, salutată de opinia publică, a fost de asemenea suspectată de detractori că serveşte la eliminarea unor adversari politici interni ai taberei prezidenţiale, scrie Agerpres.
Moderna a intentat vineri procese pentru încălcarea brevetelor împotriva Pfizer și BioNTech ”pentru încălcarea brevetelor centrale pentru platforma tehnologică (sa) mRNA”, a declarat compania într-un comunicat de presă vineri.
”Moderna consideră că vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer și BioNTech, Comirnaty, încalcă brevetele depuse de Moderna între 2010 și 2016, care acoperă tehnologia de bază ARNm a Moderna. Această tehnologie inovatoare a fost esențială pentru dezvoltarea propriului vaccin ARNm COVID-19 al Moderna, Spikevax. Pfizer a copiat acest vaccin BioNTech, fără permisiunea Modernei, pentru a face Comirnaty”, se arată în comunicat.
Pfizer nu a fost informat și ”nu poate comenta în acest moment”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru CNN.
Moderna a spus în comunicat că nu urmărește să scoată vaccinul Pfizer de pe piață sau să împiedice vânzările viitoare ale vaccinului său și, de asemenea, nu caută daune din vânzarea acestuia în circumstanțe specifice.
Aceste circumstanțe includ vânzarea vaccinurilor în țările AMC 92, adică țările cu venituri mici și medii.
”În concordanță cu angajamentul său de acces echitabil la nivel mondial, în octombrie 2020, Moderna s-a angajat să nu-și impună brevetele legate de COVID-19 în timp ce pandemia a continuat. În martie 2022, când lupta colectivă împotriva COVID-19 a intrat într-o nouă fază și aprovizionarea cu vaccinuri a fost mai accesibilă în multe părți ale lumii, Moderna și-a actualizat angajamentul și a precizat că, deși nu își va aplica niciodată brevetele pentru vreun vaccin COVID-19 utilizat în cele 92 de țări cu venituri mici și medii, Moderna se aștepta ca acele companii precum Pfizer și BioNTech să-și respecte drepturile de proprietate intelectuală și ar lua în considerare o licență rezonabilă din punct de vedere comercial dacă ar solicita una pentru alte piețe. Pfizer și BioNTech nu au reușit să facă acest lucru", se arată în comunicat.
Moderna mai spune că ”Pfizer și BioNTech au copiat abordarea Moderna de a codifica proteina spike de lungime completă într-o formulare de nanoparticule lipidice pentru un coronavirus. Oamenii de știință de la Moderna au dezvoltat această abordare când au creat un vaccin pentru coronavirusul care cauzează sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) cu ani înainte de apariția COVID-19.” Vezi știrea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu