Perioada de carantină pentru persoanele nevaccinate s-a scurtat, de asemenea, la 5 zile. Șeful CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță, a făcut câteva precizări privind acest subiect, joi, într-o conferință de presă.
Întrebat în cadrul conferinței de joi, 3 februarie, ce impact crede că va avea "egalul dintre vaccinați și nevaccinați la carantină", coordonatorul campaniei de vaccinare din România, dr. Valeriu Gheorghiță, a venit cu câteva explicații.
"Eu cred că nu va avea un impact semnificativ ținând cont de faptul că izolarea este diferită. Evoluția bolii este diferită de la o persoană vaccinată la o persoană nevaccinată. Era inutil și ineficient, mai ales din punct de vedere medical, să avem diferențe la perioada de carantină, mai ales că, așa cum am menționat, oamenii care se infectează fac acest lucru în primele cinci zile. Nu avea rost, nu era o justificare științifică, medicală, pentru care să facem această diferențiere.", a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare din România, dr. Valeriu Gheorghiță.
Șeful CNCAV a precizat că "acestea sunt datele pe care le avem actual, în condițiile variantei Omicron."
"Pentru celelalte variante, într-adevăr, lucrurile stăteau diferit. Erau diferențe de comportament și de risc infecțios de la o variantă la alta, în funcție de statusul vaccinal al persoanei respective. La momentul actual, varianta Omicron a schimbat puțin regulile. Știm că susceptibilitatea la infecție este cumva apropiată între cei nevaccinați și cei vaccinați cu o primă schemă. Nu vorbim de booster, unde știm că administrarea lui reduce de două ori riscul de infectare.", a mai spus dr. Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a fost provocat, joi, să dea o notă de la 1 la 10 campaniei de vaccinare din România. "Am făcut tot ce a ținut de noi", declară medicul.
Întrebat ce notă, de la 1 la 10, ar da campaniei de vaccinare în acest moment, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: "E greu de pus o notă, cum e greu să vorbești de succes și insucces. Depinde la ce anume vrem să ne raportăm. Dacă ne raportăm la rata de vaccinare din țările vest-europene, Portugalia sau Danemarca, este evident că suntem cu rata de vaccinare insuficientă. Dacă ne raportăm la rata de vaccinare din România comparată cu ceea ce se întâmplă ca program de vaccinare în România, ceea ce s-a întâmplat cu campania de vaccinare anti-HPV în 2009, în care doar 2% din cei eligibili s-au vaccinat, și cu alte programe naționale de vaccinare, pot să vă spun că în momentul de față să avem peste 50% din populația adultă vaccinată este un real succes pentru România, dar vorbim de compararea cu noi, și nu cu alte țări".
Citește continuarea articolului AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu