„Carantinarea” Taiwanului, scenariul prin care China ar putea încerca să-și exercite suveranitatea asupra insulei

„Carantinarea” Taiwanului, scenariul prin care China ar putea încerca să-și exercite suveranitatea asupra insulei / Sursă foto: Pexels
„Carantinarea” Taiwanului, scenariul prin care China ar putea încerca să-și exercite suveranitatea asupra insulei / Sursă foto: Pexels

Analiștii prevăd un scenariu în care China ar reuși să impună o „carantină” în spațiul aerian și apele teritoriale ale Taiwanului.

În loc să invadeze Taiwanul, analiștii presupun că un scenariu plauzibil ar fi acela în care China să impună o „carantină” în spațiul aerian și apele teritoriale ale Taiwanului, permițând Beijingului să-și exercite suveranitatea asupra Taiwanului, creând în același timp o dilemă pentru SUA și aliații săi.

În 2021, Robert D. Blackwill și Philip Zelikow au scris un raport al Consiliului pentru Relații Externe intitulat „Statele Unite, China și Taiwan: O strategie de prevenire a războiului”. În raport, experții enumeră trei scenarii pentru o confruntare militară asupra Taiwanului, inclusiv o invazie a periferiei națiunii, o invazie directă a Taiwanului propriu-zis și o „carantină” a țării.

În scenariul carantinei, Blackwill și Zelikow explică faptul că termenul „carantină” în acest caz nu este echivalentul unei blocade, ci mai degrabă o verificare a frontierelor aeriene și maritime ale Taiwanului pentru transporturi de arme și orice altă „contrabandă” sau persoane nedorite. În acest scenariu, intrările internaționale majore ale Taiwanului, cum ar fi Aeroportul Internațional Taoyuan și portul Kaohsiung, ar fi înlocuite de operațiuni de lichidare offshore.

Inspectorii chinezi ar intercepta toate aeronavele și navele care sosesc. Navele și avioanele suspecte ar fi redirecționate către aeroporturile și porturile din apropiere din Fujian sau Guangzhou, unde vor fi supuse procedurilor complete de vămuire din China.

CITEȘTE ȘI    -    China a ratat pactul de securitate din Pacific. Beijingul îndeamnă națiunile din regiune să nu fie „prea îngrijorate” de obiectivele Republicii Populare Chineze

Care ar fi argumentele Beijingului

Raportul a afirmat că Republica Populară Chineză excelează la „conștientizarea domeniului” cu o armată vastă de nave din marina sa, paza de coastă și miliția maritimă pentru a efectua un astfel de control. La 22 ianuarie 2021, Congresul Național al Poporului din China a promulgat o nouă lege care autorizează navele sale de pază de coastă să îmbarce și să inspecteze nave străine în apele revendicate de China, precum și împuternicirea pazei de coastă, să stabilească zone de excludere temporară „după cum este necesar” pentru a preveni intrarea vaselor străine.

Autorii subliniază că Beijingul ar putea folosi două tipuri de argumente pentru a justifica această carantină. Primul ar fi că își afirmă suveranitatea deja pretinsă asupra Taiwanului și, având în vedere că majoritatea țărilor au o politică „o singură China”, care teoretic îi oferă drepturi suverane asupra Taiwanului, Beijingul ar putea pretinde că pur și simplu „confirmă și afirmă acele drepturi”.

Avantajul acestui scenariu este că Republica Populară Chineză ar putea impune o astfel de carantină fără a invada Taiwanul. China ar putea susține că le permite taiwanezilor să se guverneze singuri, pentru cel puțin o perioadă de timp, în timp ce China gestionează afacerile externe.

O a doua justificare pentru această tactică ar fi ca Beijingul să susțină că a fost forțat să impună carantină pentru a opri importul de sisteme de arme americane. Beijingul ar putea susține că a luat această măsură pentru a preveni importul de noi arme care reprezintă o amenințare pentru forțele de apărare și comerțul Chinei, conform Taiwan News.

CITEȘTE ȘI    -    Provocare cu 30 de avioane militare. China a făcut o nouă incursiune în apropierea Taiwanului în timp ce un oficial din SUA vizita insula

China a efectuat o „patrulă de pregătire pentru luptă“ în jurul Taiwanului. Amenințări la adresa SUA

Armata chineză a declarat că a efectuat o „patrulă de pregătire pentru luptă” în spațiul maritim și aerian din jurul insulei Taiwan, pe care China o revendică drept propriul teritoriu.

Într-o declarație, Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a declarat că exercițiile au avut loc în ultimele zile și au fost „o acțiune necesară” împotriva a ceea ce a descris drept „coluziune SUA-Taiwan”.

„Recent, Statele Unite au făcut mișcări frecvente în problema Taiwanului, spunând una și făcând alta, sprijinind forțele de independență din Taiwan, ceea ce va împinge Taiwanul într-o situație periculoasă”, a adăugat comandamentul într-un comunicat de miercuri (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel