De la începutul anului şi până în prezent, la nivelul judeţului Caraş-Severin au fost amendate opt firme, din totul celor 22 care se ocupă cu plasarea forţei de muncă în străinătate, cu suma de 84.000 lei pentru neregulile depistate, a informat Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).
'La ITM Caraş-Severin sunt înregistraţi 22 de agenţi de plasare a forţei de muncă, iar în urma controalelor tematice şi a sesizărilor primite, opt firme au fost amendate în cuantum de 84.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate. În prima parte a acestui an, au fost mediate 159 de persoane, din care 112 femei şi 47 de bărbaţi, în ceea ce priveşte îngrijirea de bătrâni în Austria', a declarat luni, la întâlnirea organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în cadrul Campaniei 'Informare acasă! Siguranţă în lume!', inspector şef adjunct al Itm Caraş-Severin, Gheorghe Videscu.
Pe parcursul întâlnirii s-a vorbit despre exploatarea prin muncă, una dintre cele mai răspândite forme de abuz şi s-au dat câteva sfaturi pentru evitarea acestei situaţii. Astfel, cetăţenii trebuie să verifice agenţia prin care şi-au găsit un loc de muncă în străinătate dacă aceasta funcţionează legal şi să accepte doar ofertele ce presupun contracte de muncă şi nu promisiuni verbale. De asemenea, este bine să stabilească o parolă pe care să o folosească în convorbirile cu cei apropiaţi, atunci când se află în pericol, dar şi să afle numărul de telefon al Ambasadei României din ţara în care se află. Campania 'Informare acasă! Siguranţă în lume!', organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a ajuns, luni, la Reşiţa, însă nu a prezentat interes pentru primarii din Caraş-Severin, care au lipsit, cu toate că au fost invitaţi la acest eveniment.
'Scopul campaniei este de a realiza o informare corectă şi cât mai completă a potenţialilor migranţi români în ceea ce priveşte drepturile pe care le au în statele membre ale Uniunii Europene. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni recunoaşte potenţialul reprezentat de diaspora pentru dezvoltarea şi evoluţia României, nevoia de reconectare a românilor plecaţi în străinătate cu ţara şi importanţa accesării capitalului de resurse umane, cunoştinţe şi expertiză reprezentat de românii care muncesc în străinătate', a afirmat subsecretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Victor Ionescu.
Campania 'Informare acasă! Siguranţă în lume!' se desfăşoară în perioada august-septembrie, la nivel naţional. 'Este o iniţiativă extrem de utilă a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Mă bucur că au venit, din nou, în Caraş-Severin pentru a prezenta informaţii atât de importante celor prezenţi aici. Aceştia le vor putea transmite, la rândul lor, tuturor cunoştinţelor, astfel încât cei care pleacă peste graniţe, indiferent de motiv, la muncă, la studii, definitiv ori temporar, chiar şi ca turişti, să ştie să acţioneze atunci când se confruntă cu diferite situaţii. Sunt multe situaţii pentru care este necesar ca oamenii să ştie să se ferească. Din păcate, odată cu plecarea din ţară sunt şi riscuri la care se expun', a spus prefectul judeţului, Matei Lupu, gazdă a evenimentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News