Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş a organizat, joi, vernisajul unei expoziţii temporare intitulate 'Manuale şcolare ale moşilor noştri'.
'În cele două săli de expoziţie sunt expuse atât manuale, cât şi documente referitoare la învăţământul românesc. În expoziţie se găsesc şi câteva cărţi rare, precum Abecedarul lui Odobescu sau o carte din 1881, care se referă la învăţământul din Banatul Montan. Pentru realizarea expoziţiei vreau să mulţumesc Asociaţiei BanatCult din Valea Almăjului, care ne-au pus la dispoziţie cea mai mare parte a materialelor prezentate, dar şi profesorului Constantin Brătescu, cel care ne-a oferit câteva documente despre învăţământul românesc, din arhiva personală', a declarat directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, Dacian Rancu.
Educaţia şcolară reprezintă un aspect important în dezvoltarea societăţii, iar manualele şcolare reprezintă un element de bază al furnizării instrucţiunii şcolare, drept pentru care organizarea acestei expoziţii devine necesară în condiţiile celebrării Zilei Mondiale a Educaţiei, anual, pe data de 5 octombrie. Expoziţia prezintă manualele şcolare ale înaintaşilor noştri, iar manualele şcolare reprezintă modalitatea de a dezvălui publicului o serie de aspecte legate de sistemul de educaţie, începând cu secolul al XIX - lea.
Acestea, pe lângă faptul că sunt veritabile documente pentru cercetători, reprezintă, pentru cel mai fidel public al muzeului, copiii, modalitatea de a intra în contact cu sistemul de educaţie al înaintaşilor. 'Această expoziţie vizează cunoaşterea şi expunerea publică a cărţii vechi româneşti, a manualelor şcolare, cum sunt cele din 1845 - 1927, puse pe materii, gramatică, abecedare, istorie, geografie, aritmetică, lectură, avem rechizite folosite la vremea respectivă, alte documente. În cealaltă sală avem obiecte tridimensionale, respectiv, tăbliţe, rigle, clopoţei, cărţi poştale muzicale, un ceaslov, avem 'Istoria naturei', din 1869, dar şi cărţi în limba latină, maghiară, germană şi franceză', a afirmat muzeograful Ana Şoşoi.
Expoziţia este deschisă în perioada 4 octombrie - 4 noiembrie 2019, de luni până vineri între orele 08:00 şi 16:00. Aceasta va fi una itinerantă, urmând să fie prezentată şi la Reşiţa, Arad şi Lugoj. Manifestarea a fost organizată de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News