Obiceiurile bănăţene, în opera profesorului Sever Boşcaiu, sunt prezentate la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, în cadrul simpozionului internaţional de etnografie "Tradiţie şi spiritualitate în satul românesc", care se desfăşoară joi şi vineri.
"Ne dorim ca, în timp, această expoziţie să devină o tradiţie, pentru a cinsti activitatea culturală a celor care au avut un rol important în istoria locală. Prin această expoziţie încercăm să prezentăm manuscrisele date de profesorul Sever Boşcaiu, culese din satele bănăţene, în urma cercetărilor în teren. Sunt informaţii despre tradiţiile şi obiceiurile din ciclul vieţii, atât la nuntă, cât şi la înmormântare, informaţii despre costumul popular, superstiţii, deochiuri, obiceiuri de Florii, de la Măsuratul Oilor, precum şi câteva informaţii despre dansul de căluşari. Acesta descrie atât jocul, cât şi costumul popular. Un mare aport în jocul de căluşar l-a avut Daniel Doja, cel care a prezentat acest dans la încoronarea principelui Sigismund Bathory, în 1599", a declarat muzeograful Florina Fara, din partea Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş.
Simpozionul "Tradiţie şi spiritualitate în satul românesc" se află la prima ediţie şi a fost organizat în colaborare cu Arhivele Naţionale - Serviciul Judeţean Caraş-Severin.
"Prin acest simpozion încercăm să transmitem mai departe tinerei generaţii, care din păcate este tot mai absentă la astfel de evenimente, tradiţia şi spiritualitatea poporului român. În deschidere am avut vernisajul unei expoziţii realizată în colaborare cu Arhivele Statului, care prezintă obiceiurile bănăţene în opera profesorului Sever Boşcaiu, ce provine dintr-o familie din Arad, dar care s-a stabilit în Caransebeş", a precizat directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, Dacian Rancu.
Sever Boşcaiu a donat tot ceea ce a deţinut pe această temă Arhivelor Statului, iar expoziţia conţine diferite fotografii de la mai multe evenimente de viaţă şi fotocopii după documente, în care sunt descrise obiceiurile şi tradiţiile bănăţene.
La finalul primei zile a evenimentului este programat un spectacol susţinut de ansamblul "Semenicul" şi orchestra "Virtuozii Semenicului", ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu