Clubul Lions Onix din Reşiţa a marcat, miercuri, Ziua Mondială a Diabetului în stradă, oferind testări gratuite ale glicemiei, la standul amenajat în faţa Palatului Cultural, unde s-au prezentat circa 250 de persoane care au aflat informaţii despre diabet şi complicaţiile acestuia.
Publicitate
'Am devansat puţin acţiunea noastră şi am organizat această zi, acum, pentru că sâmbăta oamenii poate sunt plecaţi, fiind sfârşit de săptămână. Este o acţiune în cinstea zilei de 14 noiembrie, când se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Diabetului, ocazie cu care timp de trei ore au fost recoltate glicemii la persoanele interesate. De asemenea, le-am vorbit oamenilor despre ceea ce înseamnă diabetul şi complicaţiile acestuia, una dintre ele fiind retinopatia diabetică. Aceasta este, la rândul ei, pe mai multe stadii. Dacă la primele două stadii tratamentul medicamentos sau chirurgical dă rezultate bune, la ultimele lucrurile sunt mult mai complicate. Şi atunci, este mult mai uşor să previi, decât să tratezi. De aceea, cred că realizarea unui astfel de stand este binevenit', a declarat şefa Secţiei Oftalmologie, din Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Felicia Quint, preşedinta Clubului Lions Onix din Reşiţa.
În plus, cei care au avut glicemia în limitele admise au primit bomboane sau câte un pahar de suc. Persoanele care au avut glicemiile ridicate şi nu au ştiut că sunt potenţiali viitori bolnavi de diabet au primit câte o brăţară pentru a-i atenţiona că sunt sau vor fi potenţiali diabetici, a explicat dr. Felicia Quint.
La rândul său, medicul diabetolog Caius Diaconescu le-a vorbit reşiţenilor despre importanţa prevenirii printr-o alimentaţie sănătoasă.
'Suntem în cel de-al treilea an în care organizăm această acţiune, ocazie cu care am găsit un număr de diabetici, din fericire multe în stadiul incipient. Ne-am bucurat că le-am putut vorbi şi de importanţa regimului alimentar, să iniţiem o terapie corectă, pentru că doar depistându-i la timp putem să întâmpinăm apariţia complicaţiilor care sunt devastatoare pentru ochi, rinichi, picioare şi inimă. În acest fel, implicit şi costurile vor fi mai reduse', a afirmat medicul Caius Diaconescu.
La nivelul judeţului Caraş-Severin, în 2014, au fost înregistraţi nouă mii de pacienţi, însă numărul real este mult mai mare. 'La un pacient diabetic înregistrat, există încă un pacient neînregistrat. În România ar fi la două milioane de diabetici, clasându-ne pe locul al doilea în Europa, după Turcia', a precizat dr. Caius Diaconescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu