Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a găzduit, joi, vernisajul expoziţiei "Armata română în anul centenarului Banatului. Exponate din colecţia personală a generalului de brigadă (r.) Gheorghe Cristian Dinulică".
"Evenimentul sărbătoreşte în avanpremieră Ziua Armatei Române, prin expoziţia care aduce în faţa publicului piese inedite din colecţia personală a generalului de brigadă (r.) Gheorghe Cristian Dinulică. Totodată, este expusă şi uniforma purtată în teatrele de operaţii, care dezvăluie latura militară, dar şi cea umană a Armatei Române. Expoziţia beneficiază de suport audio - video care aduce în faţa vizitatorilor imagini în premieră din teatrele de operaţii ale Armatei Române", a declarat directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, Dacian Rancu, scrie Agerpres.
Generalul de brigadă (r.) Gheorghe Cristian Dinulică are o colecţie impresionantă de obiecte, plachete, coinuri, drapele, săbii, primite în diferite ocazii, atât din partea oficialităţilor, a colegilor din Armata Română, dar şi din armatele partenere în NATO. În acest fel, Ziua Armatei Române este evocată în două feluri, prin expunerea acestor obiecte, care de acum vor aparţine Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, dar şi prin imagin, aduse de general de brigadă (r.) Gheorghe Cristian Dinulică, prin care este ilustrat modul de pregătire a militarilor bănăţeni şi modul de executare a misiunilor la care aceştia au participat.
Începând cu anul 1991, Armata Română a participat în nu mai puţin de 24 de teatre de operaţii externe, printre cei prezenţi în acestea regăsindu-se şi Batalionul 32 - Infanterie - Mircea, condus timp de şase ani de general de brigadă (r.) Gheorghe Cristian Dinulică.
"Cu acest Batalion am executat o misiune externă în teatrul de operaţii din Irak. Am fost, practic, cel de-al nouălea contingent, din cele 12, acolo unde ne-am făcut datoria, fapt consfinţit, de altfel, la retragerea din Irak, atunci când, la Arcul de Triumf, Preşedintele României a decorat Drapelul de luptă al Batalionului 32 Infanterie cu cea mai înaltă distincţie, Ordinul 'Virtutea Militară' în grad de Comandor", a afirmat generalul de brigadă (r.) Cristian Dinulică.
Expoziţia se adresează publicului de toate vârstele, fiind un bun prilej de a cunoaşte repere importante ale istoriei militare a României, dar şi povestea ofiţerului de carieră şi a omului Gheorghe Cristian Dinulică.
La manifestare a participat şi unul dintre cei mai cunoscuţi corespondenţi de război din România, jurnalistul Mario Balint.
"Militarii români sunt oameni extraordinari, atât în teatrele de operaţii, cât şi acasă şi sunt un plus, de fiecare dată, pentru coaliţia din care fac parte, fie că luptat în Irak sau o fac în continuare în Afganistan, pentru că, românii nu uită, înainte de toate, să fie oameni. Iar acest lucru dă un plus de valoare relaţiei cu partenerii externi, dar mai ales cu populaţia civilă. Generalul Cristian Dinulică face parte din noua serie de lideri militari pe care Armata Română îi are în acest moment şi care, alături de alţi generali importanţi, cum sunt generalul Daniel Petrescu, generalul Nicolae Ciucă şi generalul Dorin Blaiu, sunt denumiţi Generalii Deşertului, fiind militari care şi-au câştigat stelele în praful deşertului irakian şi cel afgan, militari de excepţie, care fac să crească prestigiul Armatei Naţionale", a subliniat Mario Balint.
În paralel, mai mulţi militari din Lugoj le-au prezentat elevilor prezenţi la expoziţie armele şi o parte din tehnica militară, cu scopul de a atrage tânăra generaţie spre armată.
Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 9 decembrie şi poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 8,00 şi 16,00.
Evenimentul a fost organizat de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, în colaborare cu Cercul Militar Caransebeş şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News