Cărbunaru, despre cererea de azil în România. O pot face și acei cetățeni ucrainieni care nu au documente de identificare

Dan Cărbunaru, despre cererea de azil în România (captură video)
Dan Cărbunaru, despre cererea de azil în România (captură video)

”Este singura procedură care le oferă simultan protecţie şi acces pe teritoriul României”, susține purtătorul de cuvânt al Guvernului CIucă. 

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a afirmat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă că cetăţenii ucraineni care nu au documente de identitate pot solicita azil în România, subliniind că aceasta este singura procedură care le oferă protecţie, dar şi acces pe teritoriul României. 

”Sunt oameni care vin dintr-o zonă de conflict, efectele agresiunii militare ruse în Ucraina sunt în plină desfăşurare şi oamenii care ajung să intre în România sau să se prezinte la puncte de trecere a frontierei pot sau nu să aibă documentele la ei. Sunt situaţii în care cetăţenii ucraineni care ajung fie pe graniţa de nord, fie pe graniţa cu Republica Moldova au paşapoarte biometrice şi, potrivit legislaţiei europene şi naţionale, implicit, au posibilitatea să intre şi timp de 90 de zile să rămână în România sau să meargă în alt stat european”, a explicat Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă.

Toți refugiații din Ucraina primesc sprijin, prin intermediul autorităților locale și centrale, dar și al voluntarilor

Potrivit datelor, de la începutul conflictului și până în această diminieață, aproape 120 de mii de cetățeni ucrainieni au intrat în România, iar dintre aceștia puțin peste 70 mii au și ieșit. Din rândul celor rămași pe teritoriul României, aproximativ 18.000 sunt minori, iar 1.070 au cerut deja azil.  

”În afara acestor categorii de cetăţeni cu paşapoarte biometrice, există şi cei care nu au paşaport biometric, care au un paşaport normal. În această situaţie, autorităţile sunt pregătite să emită viza necesară care să-i ajute, alături de paşaport, să pătrundă pe teritoriul naţional. Există şi alte categorii de cetăţeni ucraineni care nu au un paşaport, dar au un document care îi poate ajuta să se identifice în faţa autorităţilor şi inclusiv în aceste situaţii ei sunt procesaţi, identitatea lor este procesată şi au acces pe teritoriul naţional. Cea de-a patra categorie de cetăţeni sunt cei care nu au niciun document de identitate şi într-o astfel de situaţie soluţia pentru ei este să solicite azil în România. Este singura procedură care le oferă simultan protecţie şi acces pe teritoriul României”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului. Totodată, Dan Cărbunaru a subliniat că refugiații ucraineni primesc sprijin din partea statului român şi fără să fi aplicat pentru mecanismul de azil.

Vezi și: Alina Gorghiu cere scutiri fiscale pentru angajații refugiați

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel