UE intenționează să aprobe o interdicție totală a cărbunelui rusesc, care ar intra în vigoare de la jumătatea lunii august 2022, cu o lună mai târziu decât era planificat inițial.
Eliminarea treptată a importurilor de cărbune rusesc din UE este măsura de temelie într-un al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pe care Comisia UE l-a propus săptămâna aceasta, ca reacție la asasinatele de civili din orașul ucrainean Bucha.
Odată aprobată, va fi prima interdicție a UE asupra oricărui import de energie din Rusia de la începutul a ceea ce Kremlinul numește ”operațiune militară specială” în Ucraina, pe 24 februarie.
Petrolul și gazele, care reprezintă importuri mult mai mari din Rusia, sunt încă neatinse.
Comisia UE propusese inițial o perioadă de lichidare de trei luni pentru contractele existente, ceea ce înseamnă că Rusia ar putea în continuare să exporte cărbune în UE timp de 90 de zile după impunerea sancțiunilor, potrivit unui document văzut de Reuters, conform sursei Euronews.
Dar această perioadă a fost prelungită la patru luni, au declarat pentru Reuters sursele familiarizate cu discuțiile, sub condiția anonimatului.
Având în vedere că sancțiunile se așteaptă să intre în vigoare la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul următoarei, după publicarea în jurnalul oficial al UE, companiile ruse vor putea efectiv să exporte cărbune în UE până la jumătatea lunii august, în baza contractelor existente.
Diplomații au avut două întâlniri joi pentru a rezolva alte probleme tehnice, inclusiv aplicarea unei interdicții de intrare pentru navele rusești în porturile UE, care a provocat îngrijorări mai ales în țări cu sectoare mari de transport maritim, cum ar fi Cipru. Cu toate acestea, aprobarea întregului pachet nu a fost pusă la îndoială.
Un diplomat a spus că majoritatea contractelor de cărbune sunt pe termen scurt, iar o perioadă de lichidare de 90 de zile ar fi permis ca majoritatea acestora să fie încheiate fără a fi nevoie de anulare, evitând riscurile legale.
Cu toate acestea, unele contracte durează mai mult de un an.
Sursa: Euronews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News