Cardul de sănătate european, comandat online. Poate înlocui asigurările de sănătate de călătorie? Iată tot ce trebuie să știi

Majoritatea turiștilor care-și fac o asigurare de călătorie probabil se gândesc mai puțin la bagaj, cât la sănătate: ”Dacă se întâmplă, Doamne ferește, ceva?”. În plus, o asigurare de călătorie nu este costisitoare. Dar cardul de sănătate european nu costă nimic și este livrat acasă. 

Unde puteți folosi cardul de sănătate european

În calitate de persoană asigurată pe teritoriul României puteți solicita GRATUIT cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), care vă dă dreptul la asistența medicală devenită necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul statelor membre ale UE, Spaţiul Economic European sau Confederaţiei Elveţiene sau Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, arată cardeuropean.ro.

Acesta poate fi folosit și-n caz de ședere temporară, de până la 6 luni: Prin ședere temporară se înțelege deplasarea unei persoane în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene/Spaţiului Economic European/Confederaţia Elveţiană Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă de timp de cel mult 6 luni. 

Ce servicii medicale asigură cardul de sănătate european 

Puteți beneficia de serviciile medicale din sistemul public, devenite necesare în timpul şederii temporare în oricare dintre cele 26 de state membre ale Uniunii Europene ( 26 fără România), Spaţiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), Confederaţia Elveţiană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord acordate în aceleași condiții și la aceleași tarife ca asiguraților din țara respectivă (în unele țări, serviciile sunt gratuite). 

Cu alt cuvinte, nu beneficiați de gratuitate decât acolo unde beneficiați și în calitate de asigurat în propria țară, în sistemul public de sănătate, nu în clinicile private din stațiuni de exemplu, ci în spitale. 

Ce servicii medicale sunt asigurate

”Serviciile medicale acordate în baza CEASS nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare în statul membru în care vă deplasați, fiind acordate în conformitate cu legislaţia statului membru respectiv. În funcție de legislația din statul membru respectiv, prestațiile acoperite includ, de exemplu, prestațiile acordate în legătură cu boli cronice și existente ( ex. dializa), precum și în legătură cu sarcina și nașterea” arată sursa citată. 

Atenție, însă! 

Pentru anumite servicii medicale este posibil să fie necesară co-plata, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral.

Dacă în perioada de valabilitate a cardului, la momentul obţinerii serviciilor medicale, nu mai sunteţi asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, casa de asigurări de sănătate care v-a eliberat cardul, în calitate de plătitor al respectivelor servicii medicale, va recupera de la dvs. contravaloarea acestora.

Puteţi solicita, contra cost, emiterea unui alt card, a cărui perioada de valabilitate nu va putea depăşi perioada de valabilitate a cardului iniţial. Cardul nu poate fi utilizat pe teritoriul României.

Cererea poat fi depusă aici

Cardul poate fi solicitat de orice persoană care face dovada calității de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, mai arată sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel