Care au fost dramele reginei Cleopatra a Egiptului

Una dintre cele mai spectaculoase personalități ale Antichității, Cleopatra VII a Egiptului, a domnit din anul morții tatălui său, 51 î.Hr., și pâna la moarte, în anul 30 î.Hr.

Dacă este corect anul nașterii sale, 69 î.Hr., atunci controversata regină avea numai optsprezece ani când a devenit lider al unui stat foarte bogat și cu o așezare geografică strategică, în nordul Africii.

După moartea lui Alexandru Macedon (anul 323 i.Ch.), dinastia macedoneană a Ptolemeilor a avut puterea politică supremă în Egipt. Practic, dinastia ptolemeică a debutat cu un mare general al lui Alexandru cel Mare, și anume Ptolemeu I Soter („Salvatorul”), care s-a declarat rege al Egiptului în anul 305 î.Hr. Dinastia înființată de el a durat pâna la moartea Cleopatrei a VII-a, deși tronul a fost moștenit de fiul acesteia, Ptolemeu al XV-lea Cezarion. Acest fiu al Cleopatrei și al lui Iulius Caesar a fost însă ucis de oamenii lui Octavianus la câteva zile de la moartea mamei lui (luna august a anului 30 î.Hr.)

După asasinarea tatălui său, Ptolemeu al XII-lea, Cleopatra a domnit o perioadă împreună cu fratele Ptolemeu al XIII-lea, care doar oficial se declară soțul surorii sale. Femeie cu o inteligență superioară, Cleopatra (de origine macedoneană), a învațat egipteana și alte limbi importante din zona mediteraneeană.

Astfel, mai iubită de popor decât fratele sau, Cleopatra a știut să își creeze o imagine de „trimisa a divinităților”, proclamându-se fiica lui Ra (zeul suprem al soarelui la egipteni) și a lui Isis (zeiță a vieții și a magiei). În aceste circumstanțe, după trei ani de domnie comună, Cleopatra lansează un război civil (anul 48 î.Hr.) împotriva fratelui, cât și a surorii Arsinoe, pe care voia s-o alunge din țară.

În acea perioadă, și în Imperiul Roman se desfașura un război civil, iar în Egipt își căutase adăpost generalul roman Pompeius Magnus, învins de Iulius Caesar în campania din Grecia. Dar când Caesar a sosit în Egipt după dușman, Magnus fusese deja ucis de Ptolemeu al XIII-lea. Cu toate acestea, Caesar a intervenit în războiul civil din acea țară de partea Cleopatrei. Arsinoe și Ptolemeu al XIII-lea sunt îndepărtați, iar pe tron rămâne Cleopatra împreună cu fratele Ptolemeu al XIV-lea.

Devenind iubita lui Caesar (căruia i-a fost adusă ascunsă într-un covor imens), Cleopatra îl naște în anul 47 î.Hr. pe Cezarion („micuțul Caesar”). Ei aveau să trăiască la Roma până la asasinarea lui Caesar, anul 44 î.Hr., apoi Cleopatra se întoarce în Egipt și îl ucide pe fratele Ptolemeu al XIV-lea, rămânând singură la domnie.

În anul 41 î.Hr., Cleopatra devine iubita lui Marcus Antonius, mai mult din motive politice. Însă, alianța amoroasă și politică nu a funcționat prea mult, căci Antonius a intrat în conflict de moarte cu Octavianus. În anul 31 î.Hr., generalii lui Octavianus câștiga Bătălia de la Actium, iar Antonius, părăsit de Cleopatra, se sinucide când află că iubita sa ar fi murit. Când zvonul s-a infirmat, Antonius a fost dus la Cleopatra, care se refugiase într-un mausoleu din Alexandria, împreună cu două cameriste. Antonius a murit în brațele sale. Regina a primit și vestea că Octavianus o vânează pentru a o umili într-o paradă triumfală la Roma. Atunci intervine moartea ultimei regine a Egiptului antic, ultimul vlăstar al dinastiei Ptolemeilor.

Au rămas posterității mai multe variante: s-a lăsat mușcată de o viperă (de mâini sau de sâni), s-a otrăvit cu o licoare din plante sau, după mai puțini autori, un om al lui Octavianus ar fi ucis-o pentru a grăbi anexarea Egiptului de către Imperiul Roman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel