Care au fost primele alimente și băuturi din istoria omenirii

Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com

Pâine, paste, brânză, vin... Alimentele și băuturile esențiale alimentației noastre au suferit o evoluție care a durat mii de ani. Cum și când a început? Și datorită cui?

Capacitatea de a transforma alimentele într-un mod din ce în ce mai elaborat a avut de fapt o importanță fundamentală în dezvoltarea civilizației noastre. Cu toate acestea, evoluția alimentelor nu a fost o cale liniară, ci o călătorie care s-a întins pe mii de ani. Cum și când a început? Și care au fost primele alimente și băuturi create de strămoșii noștri?

Primele alimente gătite și fierte

Primul și cel mai important pas în procesarea alimentelor a fost introducerea gătitului imediat după descoperirea focului în urmă cu aproximativ 1,5 milioane de ani.

”Nu știm cum a avut loc prima gătire a alimentelor, dar cu siguranță, așa cum a remarcat celebrul antropolog Claude Lévi-Strauss în eseul său Crud și gătit (1964), evenimentul a dus la o transformare ireversibilă a societății” spune Agnese Portincasa, istoric alimentar și coordonator al zonei didactice de la Institutul de Istorie Parri din Bologna.

”Primul gătit a fost pe o flacără vie, iar mâncarea probabil a fost arsă. Este de presupus că ulterior s-au folosit pietre înroșite, ceea ce a permis o preparare mai lentă, care s-a folosit și de primele ustensile, precum, de exemplu, frunzele copacilor (în unele bucătării există încă preparate din alimente învelite în frunze)", mai adaugă istoricul alimentar.

Fierberea a venit abia mult mai târziu, în condițiile în care apariția uneltelor pentru realizarea ei, precum oalele și tigăile, este mult mai târzie. Gătitul alimentelor (în special carnea) avea avantaje incontestabile, deoarece înmuia alimentele, le făcea mai digerabile și ucidea bacteriile, facilitând extracția nutrienților.

Cum a luat naștere pâinea?

Pe măsură ce strămoșii noștri au trecut de la o societate de vânători-culegători la modele mai sedentare, ei au început să simtă nevoia să depoziteze alimente și, în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, au inventat metoda sărării.

În situl preistoric Al Khiday (Sudan), arheologii au găsit rămășițe de pește și sare în niște recipiente ceramice, folosite pentru a păstra alimente și apoi a le consuma în vremuri de penurie.

Mai mult sau mai puțin în același timp, au început să fie procesate și cerealele, obținându-se un aliment care va sta la baza alimentației noastre de milenii: pâinea. S-a crezut multă vreme că nașterea pâinii a fost legată de apariția agriculturii, în timpul revoluției neolitice (8500-6000 î.Hr). Dar descoperirile descoperite recent în Shubayqa (în nordul Iordaniei) demonstrează că deja cu 14.000 de ani în urmă, societățile cunoșteau o formă rudimentară de preparare a pâinii, explică Focus.

Femeile din paleolitic măcinau soiuri sălbatice de orz, speltă și ovăz, amestecându-le cu apă și gătind aluatul pe o piatră încinsă. Probabil că primele forme de pâine semănau cu mămăliga, nu erau dospite și au rămas mai tari.

Prima bere din istoria omenirii

Egiptenii, împreună cu populațiile mesopotamiene au fost printre primii care au folosit fermentarea cerealelor precum orzul pentru a produce strămoșul berii moderne.

Unele tablete mesopotamiene permit urmărirea producției de bere încă de acum 6.000 de ani, care a ajuns înaintea vinului, având în vedere importanța cerealelor în revoluția agricolă. Totuși, trebuie să ne amintim că în antichitate, și mai ales în Evul Mediu, berea era mai păstoasă și mult mai puțin filtrată decât produsul de astăzi, atât de mult încât era considerată mai degrabă un aliment decât o băutură.

Apariția brânzei și a uleiului

Apariția primelor brânzeturi, născute din nevoia de conservare a laptelui proaspăt, și databile cu aproximativ 8.000 de ani în urmă, probabil în Orientul Mijlociu sau Asia de Sud, se pierde în mit. Homer povestește că Zeus fusese hrănit cu brânzeturile de capră Amalthea, demonstrând prezența lor în dieta antică. Fundamental pentru transformarea laptelui a fost introducerea cheagului, un amestec de substanțe obținute din stomacul animalelor care alăptează, capabil să coaguleze laptele.

”Descoperirea cașului s-a produs probabil complet întâmplător”, continuă expertul Portincasa. ”O legendă povestește despre un negustor care, pentru a transporta lapte prin deșert, a folosit stomacul unei oi și, ajutat de mișcarea ondulată, a creat astfel prima brânză”.

În jurul anului 4000 î.Hr., uleiul de măsline s-a răspândit în cele din urmă din Orientul Mijlociu și a devenit mai târziu o excelență a Mediteranei. Datorită proprietăților sale nutritive, a fost folosit în cele mai diverse scopuri, inclusiv în cele medicale, și încă nu a ieșit din modă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel