După cutremurele care au lovit Turcia și Siria, a început dezbaterea: care bloc cade primul în România dacă și țara noastră va fi lovită de un seism de peste 7 grade Richter? Sau Celsius? Mă rog, un cutremur. Ne spun experții români.
Iar pe TikTok, Facebook și diverse forumuri, au apărut experții: toată lumea a devenit, peste noaptea, expertă în construcții civile. Nu este niciun român care să nu aibă o părere despre blocuri: care care primul. Asta după ce toți românii au încercat să-și arate expertiza și în vaccin, și în război, iar acum în construcții. Orice cataclism mai vine, românul știe ceva despre el. Adică nu ceva, știe totul despre el. Dar cu toate acestea, ceva ne scapă, că suntem pe ultimul loc la orice nenorocire - de la morții prin cancere - decese care s-ar putea preveni, de exemplu, prin vaccin - vezi cancerul de col uterin, la morții de pe șosele și așa mai departe. La toate nenorocirile suntem primii în Europa, în ciuda faptului că suntem experți în orice.
Și a început dezbaterea: blocurile vechi, „comuniste” sunt cele mai bune. N-au nicio problemă la cutremur. Ca și când nu au trecut peste ele minimum 40 de ani. Ca și când nu au spart oamenii atâția pereți. Ca și când în multe subsoluri nu a băltit apa ani întregi.
Și mai vin și oamenii care zic: blocurile noi cad primele. S-a furat mult, „cefele late” s-au îmbogățit făcând blocuri „de carton”. Și tot felul de stupizenii de acest fel.
Frica de moarte ne face să privim biruitori la gândul că blocul vecinului va cădea, iar al nostru nu și vom trăi fericiți într-o capitală nimicită de cutremur. Că altfel nu îmi explic gândirea asta. Mă rog, non-gândirea.
Un lucru este sigur și o spun experții: cele mai expuse sunt blocurile cu bulină roșie. Acelea, probabil, cad. Mai departe, vom vedea. Nu va veni niciun expert să îți zică: „în blocurile făcute până în 1977 mori sigur” sau „în blocurile făcute după 2000 mori sigur” sau „în blocurile făcute între 1977 și 1990 nu mai ai nicio șansă”. Pentru că niciun expert, care a făcut o școală, nu va veni să bage spaima în populație și nu va spune clar: „aceste blocuri vor cădea”. Pentru că nici nu are de unde să știe 100% ce bloc va cădea. Desigur, cu excepția blocurilor cu bulină roșie despre care s-au tot tras semnale de alarmă, dar oamenii care stau acolo refuză reabilitarea lor.
Cât despre blocurile noi, constructorii nu câștigă prea mult dacă umblă la structura de rezistență, în schimb pot face rabat la finisaje pentru că acolo este vorba de bani mai mulți.
Eu, de exemplu, stau într-un bloc nou, terminat în pandemie, cu cinci etaje. Pe toată durata construcției, dezvoltatorul a pus camere de filmat, iar dacă nu puteai să vii să vezi cum se construiești, puteai urmări online 24/24 ore. Erau unii dezvoltatori, la alte blocuri noi, care nu îți permiteau să te uiți la construcție nici măcar de la trei metri distanță. Nu zic că blocul în care stau este făcut bine sau nu, spun doar că am văzut transparență și oricine putea chema un expert „sub acoperire” să vadă dacă se construiește bine sau nu. Că tu, cumpărător, într-adevăr, te uitai, probabil, ca prostul/curca în lemne la cum se construiește, dar puteai angaja un expert să vadă dacă este în regulă, dacă respectă normativele etc.
Nu fac apologia blocurilor noi și nici nu-s expertă în blocurile care cad primele, motivul pentru care m-am mutat într-un bloc nou este că voiam să am apă caldă și căldură. Până la problema dacă pică blocul sau nu, cât trăim, avem nevoie să nu înghețăm în case și să ne spălăm în cadă, nu la lighean în capitala României, București, anul 2023.
Iar dacă vrem să fim 90% siguri că nu murim la cutremur... propun să ne mutăm toți în Cluj. Dar la fel de bine putem muri călcați de mașină. Sau de vreo boală. Sau dacă ne plimbăm pe Magheru și ne pică pe cap ceva.
Cât despre blocul care cade primul la cutremur, Dumnezeu știe. Cum tot el știe și data cutremurului. Noi, între timp, ne-am putea consolida blocurile. Că altceva nu prea avem ce face.
Ironia de la început articolului cu gradele Richter sau Celsius este pentru că încă sunt români care nu știu diferența, dar sunt experți în orice.
Lăsând disputa blocuri vechi vs. blocuri noi cu tentă ironică, vă invităm să citiți următoarele articole făcute cu experți:
Unde ne adăpostim în caz de cutremur. Inginer: Povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii e o poveste de la 1960. Nu se mai potrivește azi - https://www.dcnews.ro/unde-ne-adapostim-in-caz-de-cutremur-inginer-povestea-cu-statul-sub-grinda-sau-sub-tocul-usii-e-o-poveste-de-la-1960-nu-se-mai-potriveste-azi_904720.html
Scenarii cutremur România. Inginer constructor: „Ce blocuri s-ar putea prăbuși dacă mâine ar fi seism ca în 1977”. Mit despre blocurile comuniste, combătut - https://www.dcnews.ro/scenarii-cutremur-romania-inginer-constructor-ce-blocuri-s-ar-putea-prabusi-daca-maine-ar-fi-seism-ca-in-1977-mit-despre-blocurile-comuniste-combatut_904726.html
Blocuri periculoase la cutremur. Inginer: Cum mi-am convins un prieten să nu mai cumpere apartamentul pe care îl voia - https://www.dcnews.ro/blocuri-periculoase-la-cutremur-inginer-cum-mi-am-convins-un-prieten-sa-nu-mai-cumpere-apartamentul-pe-care-il-voia_904718.html
Cutremur. Orașul din România unde blocurile ar fi bine să aibă minimum trei etaje. Mărmureanu: Acolo, casele mici se dărâmă - https://www.dcnews.ro/cutremur-orasul-din-romania-unde-blocurile-trebuie-sa-aiba-minimum-trei-etaje-marmureanu-acolo-casele-mici-se-darama_904629.html
Cele mai sigure orașe din România în caz de cutremur - https://www.dcnews.ro/cele-mai-sigure-orase-din-romania-in-caz-de-cutremur_904601.html
Acest articol este o opinie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu