Care e cantitatea maximă de pâine pe care o poți mânca zilnic, potrivit nutriționiștilor

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Racool_studio
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Racool_studio

Nu este întotdeauna ușor să determinăm cantitatea adecvată de mâncare pe care o putem consuma zilnic, mai ales când este vorba despre un aliment atât de obișnuit și mereu la îndemână, cum este pâinea. Dacă vrei să moderezi consumul, nu depăși aceste cantități!
 
 

Este foarte obișnuit, în țara noastră, ca mâncarea să fie însoțită de o bucată de pâine, o măsură vag definită și care diferă de la persoană la persoană. În plus, pentru unii oameni este de neconceput să nu consume un mic sendviș ca aperitiv sau gustare, un obicei mai frecvent printre cei mici, dar care, fără îndoială, este apreciat la orice vârstă.

Pâinea nu lipsește de obicei de pe masă, dar de ceva vreme suntem conștienți că nu toate pâinile au aceeași compoziție, ceea ce face ca nu toate să fie la fel de sănătoase sau să aducă aceleași beneficii alimentației noastre. Nu este surprinzător că din ce în ce mai multe persoane sunt preocupate să știe ce tip de pâine le oferă cele mai multe beneficii și, mai ales, care este cantitatea maximă pe care o pot consuma, un aspect pe care nutriționistul Pablo Ojeda pare să-l fi clarificat.

Cantitatea maximă de pâine pe care o puteți mânca pe zi

Pablo Ojeda a dorit să clarifice care este cantitatea zilnică de pâine pe care o putem consuma, ceva ce probabil unora li se va părea mult, iar altora insuficient pentru a-și satisface pofta. În acest caz, nutriționistul este foarte clar: ar fi vorba de aproximativ 80 de grame pe zi sau, pentru o abordare mai vizuală, echivalentul dimensiunii mâinii fiecăruia, măsurată de la încheietură până la vârful degetelor.

Nu trebuie să uităm că el face referire la cantitatea totală de pâine zilnică, așa că în această măsură este inclusă pâinea consumată la masă, dar și toast-ul de la micul dejun sau sandvișul de la gustarea de dimineață, despre care am vorbit mai devreme.

Nutriționistul subliniază importanța limitării consumului acestui aliment atât de frecvent pe mesele noastre, nu doar pentru a obține o dietă mai echilibrată și variată, ci și pentru că ne oferă o cantitate mare de calorii și nu aduce atâtea beneficii pe cât ne-am dori, mai ales când vorbim de pâinea albă.

2. Sursa foto... (paine-2_08743800.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

Riscurile consumului zilnic de pâine albă

Pâinea albă este cea care se prepară din făină de grâu rafinată, ceea ce elimină tărâțele și germenul, precum și anumiți nutrienți. De aceea, este tot mai obișnuit să se reducă consumul acestui tip de pâine, înlocuindu-l adesea cu altele, cum ar fi pâinea integrală, care păstrează ambele componente și este mai sănătoasă, deoarece conține o cantitate mai mare de fibre, precum și anumite vitamine și minerale. Conținutul său ridicat de fibre o face mai ușor de digerat și ajută la prevenirea vârfurilor glicemice, contribuind la menținerea nivelurilor de glucoză mai stabile.

Consumul excesiv de pâine albă poate contribui la creșterea în greutate, sporind apetitul și făcându-ne să consumăm o cantitate mai mare de calorii. De asemenea, este asociat cu un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni cardiace și diabet, din cauza conținutului său ridicat de carbohidrați rafinați. În plus, nu furnizează vitaminele și mineralele de care corpul nostru are nevoie.

În general, este întotdeauna recomandat să priorizăm consumul de cereale și grâne integrale, deoarece vitaminele și mineralele lor sunt benefice pentru sănătate. Acest lucru, împreună cu cantitatea de fibre pe care o conțin, pot contribui la reducerea nivelurilor de colesterol rău și la creșterea celor de colesterol bun, îmbunătățind nivelurile de insulină, reducând tensiunea arterială și oferind o senzație de sațietate care este foarte utilă atunci când dorim să slăbim sau să ne menținem greutatea, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel