Care e cea mai bună FĂINĂ pentru cozonac. Greșeala pe care ai făcut-o până acum și care STRICĂ aluatul

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Iată care este cea mai bună făină pentru cozonac!

Sărbătorile de iarnă sunt tot mai aproape, iar rețetele pentru cozonac sunt celebre în această perioadă. 

O mulțime de rețete, metode de preparare și sfaturi sunt la mare căutare, dar probabil nu ți-a spus nimeni că făina joacă un rol foarte important și este bine să știi ce făină trebuie să folosești, de fapt, pentru un cozonac perfect, pufos, fraged și delicios, care se rupe fâșii.

Ei bine, există mai multe tipuri de făină și chiar dacă în ultimii ani cea pentru cozonac a fost promovată în magazine, simplu, ca "făină pentru cozonac", este bine totuși să le cunoști pe toate, pentru că tipurile de făină pot fi clasificate în funcție de produsele pentru care sunt destinate:

- Făina 000 este ideală pentru aluaturile pufoase și aluaturile ușoare de patiserie

- Făina 480 (sau 450) este o făina fină, folosită în patiserie și de obicei și în cofetărie

- Făina 550 este o făină mai dură însă este bună pentru orice aluat, fiind folosită la: prăjituri, biscuiți, brioșe, pâine, tarte, foi de plăcintă, croissante.

- Făina 650 are un conținut mai mare de gluten și este folosită pentru aluaturi elastice care au nevoie de dospire precum: pâinea, pizza, focaccia.

Pe lângă făina pe care o cunoaștem cu toții, mai există și făina de migdale, făina de hrișcă, făina de orez, făina de porumb sau făina de cocos.

Care e cea mai bună făină pentru cozonac, de fapt

Ei bine, cea mai bună făină pentru cozonac este Făina 000 și trebuie folosită într-o formă uscată, pentru un rezultat cât mai bun. 

Creșterea aluatului și cozonacul pufos depind de modul în care este păstrată făina. Astfel, dacă alegeți să păstrati făina în frigider, aceasta trebuie păstrată închisă ermetic, astfel încât să nu absoarbă mirosurile din frigider. Dacă alegeți să o păstrați în dulap sau debara, este preferabil să o țineti închisă într-un recipient de sticlă, o pungă de hârtie, pentru a nu se face cocoloașe din cauza umezelii.

Cozonac fraged. Cum faci să-ți iasă PUFOS. Chef Sorin Bontea, secret din bucătărie

Chef Sorin Bontea a pregătit o rețetă simplă pentru un cozonac fraged și pufos. 

Ingrediente

-1 kg făină

-350 g zahăr

-8 gălbenușuri

-coaja rasă de la o lămâie

-coaja rasă de la o portocală

-50 ml de ulei-1/2 linguriță de sare

-14 g de drojdie uscată

-o esență de vanilie

-un pachet de unt

-1 litru de lapte cu 3,5% grăsime

-150 g de zahăr

-8 albușuri

-80 g cacao

-250 g nucă pisată

-25 ml esență de rom

Mod de preparare

Se pune laptele la încălzit, aproximativ 400 ml. Într-un bol se amestecă ingredientele uscate, adică făina, drojdia, coaja de lămâie și coaja de portocală. După ce se amestecă ingredientele, faceți în mijloc o gaură. Separat gălbenușurile de ou se amestecă cu sarea până se omogenizează. Se topesc 150 g de unt.

Zahărul se dizolvă în laptele cald, amestecând constant până se topește zahărul. Peste ingredientele uscate de adaugă esența de vanilie, ouăle amestecate cu sarea și laptele în care s-a topit zahărul. Toate aceste ingrediente se amestecă până când aluatul capătă consistență.

Separat se amestecă uleiul cu untul topit. Când coca s-a omogenizat bine, adăugăm untul amestecat cu uleiul, puțin câte puțin. Se frământă aluatul cu mâinile până se încorporează uleiul și untul.

Pentru a obține un cozonac pufos și fraged, care se rupe fâșii, trebuie să frământați de mai multe ori coca pentru a-i da mult aer. Aluatul se lasă la crescut o oră și jumătate, dar la fiecare jumătate de oră se mai frământă puțin și se împăturește.

Până crește aluatul, puteți pregăti umplutura de cozonac. Albușurile se bat spumă cu zahărul, obținând o bezea. Apoi se adaugă cacao, nuci și esența de rom. Coca gata crescută se împarte în două. Fiecare jumătate se împarte și ea în două.

Întindem una dintre cele 4 bucăți într-un dreptunghi. Compoziția se împarte și ea în 4 și se întinde pe foaia în formă de dreptunghi. Foaia se rulează și se repetă același lucru și la celelalte 3 foi.

Se împletesc câte 2 rulouri, tava se unge cu ulei și se așează cozonacul în tavă. Trebuie lăsat în tavă să mai crească aproximativ 45 minute. Pe deasupra, se unge cozonacul cu un amestec de ou și lapte și puteți presăra și zahăr. Cozonacul se bagă la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel