Care este diferența dintre whisky și whiskey. Ce semnifică "e"-ul adăugat în cuvântul inițial

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Tu știi care e diferența dintre whisky și whiskey? Cum a apărut acel "e" în cuvântul inițial.

Alegeri prezidentiale 2024

Whiskyul se produce în Canada, Japonia și Scoția. Whiskeyul e produs de irlandezi și americani. Inițial, licoarea s-a numit whisky, cuvânt ce provenea de la gali și al lor uisce beatha, care s-ar traduce prin „apa vieții”. La sfârșitul secolului 19, americanii și irlandezii (emigranți în America) s-au coalizat și au adăugat un „e”, pentru a sugera un plus de calitate, scrie academiabarbatilor.ro.

Irlandezii și americanii produc whiskeyul în alambicuri speciale, scurte și încăpătoare, în vreme ce în distileriile din Scoția se folosesc o varietate mare de alambicuri, de diferite forme și mărimi, de unde și diversitatea de arome și caractere.

Scoțienii folosesc turbă pentru a usca malțul de orz, în vreme ce irlandezii apelează la lemn pentru a-l usca înainte ca acesta să fie zdrobit și măcinat iar această parte a procesului de producție creează o mare diferență între aromele whiskeyului / whiskyului.

Americanii au fost primii care au folosit materiale brute combinate. Scoțienii folosesc doar malț de orz pentru majoritatea whiskyurilor pe care le produc, în vreme ce irlandezii adaugă și alte cereale.

În toată această ecuație, dintre whisky și whiskey, mai intervine un termen: bourbonul, despre care știi că e un whiskey american. Și atunci de ce nu i se spune pur și simplu whiskey? Pentru că, potrivit legii, ca un whiskey să fie bourbon, mixul de cereale din care se distilează produsul final trebuie să conțină cel puțin 51% porumb. De asemenea, nu trebuie să conțină aditivi, iar produsul distilat trebuie maturat în butoaie noi, de stejar (de regulă, stejar alb).

Cum poți să faci whisky acasă. Metoda explicată pas cu pas

În primul rând, ai nevoie de o „bază” cu care să începi iar whisky-ul este, prin definiție, o băutură alcoolică pe bază de cereale. Așa că poți începe cu porumb, secară, grâu sau orz sau cu un amestec de cereale, scrie academiabarbatilor.ro.

Să presupunem că utilizezi porumb. Vei avea nevoie de circa 4,5 kilograme pentru a avea la final 19-20 de litri de whisky. Va trebui să-l coci la o temperatură ridicată, pentru a expune zahărul,  în apă.  Cel mai bine e să faci rost de un kit de producere a berii pe care să-l folosești în fază inițială pe post de kit de distilerie. După ce s-a copt porumbul și îl zdrobești folosind un făcăleț, e momentul să folosești drojdia. Majoritatea kit-urilor de producere a berii au inclus un recipient în care se creează condițiile propice pentru fermentarea alcoolului. Aceasta se produce într-un interval de câteva zile, timp în care pre-whisky-ul tău se va schimba.

Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel