EXCLUSIV  Situația de la Kremlin. Tomac: E panică, deși Putin mimează că e stăpân pe situație. Schimbarea va veni din interior

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Eugen Tomac a expus situația în care se află Vladimir Putin și care este atmosfera la Kremlin, după ce Ucraina a reușit să recupereze teritorii anterior ocupate de Federația Rusă.

Jurnalistul Val Vâlcu l-a întrebat pe Eugen Tomac, europarlamentar și președinte al Partidului Mișcarea Populară, pe fondul recentei contraofensive a Kievului în estul Ucrainei, care este situația la Moscova și ce se întâmplă cu Vladimir Putin:

„Cum evaluați situația de la Moscova? Rusia pierde pe front, economic, în ciuda rezervelor de valută, e clar că analiștii de acolo, elitele economice, își dau seama că pe termen lung e scoasă din joc. E la mâna Chinei, regimul Putin depinde de bunăvoința Beijingului. Ce ar putea să rezulte, mai ales după înfrângerea de pe front, după evoluția frontului din ultimele 10 zile“, a întrebat Val Vâlcu.

„La Kremlin este foarte mult panică la ora actuală, chiar dacă Putin dorește să mimeze că este stăpân pe situație. În primul rând, să nu uităm că din Rusia au plecat peste 1.000 de companii străine în ultimele luni. Asta înseamnă mai puțin locuri de muncă, ramuri întregi ale industriei rusești afectate puternic.

În al doilea rând au plecat aproape 400.000 de  cetățeni activi, oameni din domeniul IT, din domeniul bancar, specialiști pe care Rusia i-a pierdut în ultimele luni. Mai mult decât atât, evident că sancțiunile au produs efecte directe, Rusia astăzi arde gaz la propriu tocmai pentru că nu vrea să-l exporte ai departe pe piețele europene, iar intern s-a produs această lovitură extrem de puternică deși prețul energiei a crescut foarte mult în ultimele luni. Asta nu poate compensa lipsurile pe care le are Federația Rusă la ora actuală“, a spus europarlamentarul PMP.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Europa și-a redus dependența de gazul rusesc de la 40 la 9%. Putin pierde pe termen mediu și lung

Tomac: Ruptura între Putin și oamenii bogați din Rusia este tot mai evidentă

„Chiar dacă, în perspectivă, și-a propus să se extindă cu oferta sa de gaz și petrol către piețele din Asia, durează foarte mult timp până va crea infrastructura de care are nevoie.

Acest blocaj pe care l-a creat Putin pentru Rusia îl duce într-o zonă extrem de greu de estimat la ora actuală cum se va încheia, pentru că observăm cum, necruțător, în stilul KGB-ului, dispar oameni foarte influenți, șefi de companii, cu capital de stat sau nu, oameni din domeniul bancar, apropiați sau nu de Kremlin, și  e evident că aceste lucruri au un singur obiectiv, acela de a băga spaima în mediul de afaceri rusesc. Această presiune devine din ce în ce mai puternică pe oligarhii Rusiei, iar ruptura între Putin și oamenii bogați din Rusia este tot mai evidentă.

Cred că spaima cea mai mare pe care o are Vladimir Putin vine din partea acestui grup de cetățeni foarte bogați, care peste noapte s-au trezit izolați, cu activele blocate peste tot în lume, și unii dintre ei vânați de către oamenii lui Putin. Am văzut cel puțin 7-8 cazuri de răzbunări interne“, a mai spus Tomac.

CITEȘTE ȘI     -     Ursula Von der Leyen admite că Europa „ar fi trebuit să asculte de Polonia și de țările din Est” atunci când Kaczyński a avertizat Occidentul cu privire la Rusia

„Schimbarea se va produce din interior“

„De asemenea, Putin mai are o problemă foarte serioasă cu elita intelectuală a Rusiei, care nu este de acord cu acest război și care, evident, nu protestează acum, însă la un moment dat va veni un decont extrem de dur și schimbarea se va produce din interior.

Evident că Ucraina profită de această tensiune de la Moscova și, cu suportul statelor occidentale, reușește să recupereze noi teritorii  care au fost invadate de armata rusă. Acest lucru este un indiciu foarte concret că Rusia are dificultăți mari în a menține acest front. Vom vedea ce măsuri va lua Putin în următoarea perioadă, pentru că nu dă semne că este dispus să se așeze la masa negocierilor și probabil așteaptă această iarnă pentru a pune din nou presiune atât pe statele europene, cât și pe Ucraina propriu-zisă, având în vedere că depinde mult de gazul rusesc“, a spus, al DC News, Eugen Tomac.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Eugen Tomac: Opoziția Olandei e mimată. România, de anul viitor, va fi în Schengen

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel