Cei mai mulţi dintre români îşi amintesc cu durere în suflet de alimentele pe cartelă şi cele câteva sute de grame de pâine pe zi din ultimii ani în regim comunist, când lucrurile începuseră să o ia razna. Necesarul alimentar zilnic stabilit în perioada comunistă era de 2.700 - 2.800 de calorii, iar alimentele de bază erau distribuite cu porţia, pe cartelă. DC News oferă, mai jos, mai multe informaţii celor mai tineri care nu au prins acele vremuri.
Raţionalizarea alimentelor a fost introdusă treptat în România începând cu anii ‘80. La 19 decembrie 1980 a apărut „Legea pentru constituirea, repartizarea şi folosirea pe judeţe a resurselor pentru aprovizionarea populaţiei”. Prin acest decret se raţionaliza consumul de alimente în funcţie de judeţ, iar cartelele la zahăr şi ulei erau diferenţiate pe categorii de populaţie.
Pentru a justifica reducerea porţiilor, preşedintele Nicolae Ceauşescu a inventat un program ştiinţific creat la cererea dicatorului de specialiştii din Comitetul Central. Este vorba despre „Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei”, document care stabilea necesarul de calorii, raţiile de mâncare şi inclusiv standardele de greutate ale românilor.
Timp de un deceniu, românii au cumpărat pâine, zahăr şi ulei doar pe cartelă, numai de la alimentarele de cartier.
Necesarul zilnic de calorii a fost stabilit la cel mult 2.800 de calorii, iar fiecare român avea dreptul la 300 de grame de pâine pe zi.
Anual, românii aveau voie de cel mult: 60-70 de kilograme de carne şi produse din carne, 8-10 kilograme de peşte şi produse din peşte, 210-230 litri de lapte sau produse din lapte, 260-280 de ouă, 16 kilograme de grăsimi, ulei, margarină, 170-180 de kilograme de legume, 70-90 de kilograme de cartofi, 304 kilograme de legume boabe, 65-95 kilograme de produse din fructe, 22-26 de kilograme de zahăr.
În 1984, aceste cantităţi au fost reduse. Mai exact, românii aveau dreptul să cumpere anual 39 de kilograme de carne, 78 de litri de lapte şi 166 de kilograme de legume. Uleiul şi zahărul se dădeau o dată pe lună, raţia fiind de un kilogram.
Oricine a trăit în comunism îşi aminteşte de rafturile goale şi poftele neîmplinite, mai ales în preajma sărbătorilor. Parizerul sau salamul cu soia, picioarele şi căpăţânile de porc, numite ironic de popor ”adidaşi şi calculatoare”, sunt doar câteva din alimentele de tristă amintire. Cozile la "adidaşi" se formau, mai cu seamă, în perioada sărbătorilor de iarnă şi în zilele de dinaintea Revelionului când oamenii îi căutau în galantare pentru piftie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News