În majoritatea cazurilor dezechilibrele hormonale stau la baza infertilității feminine. Orice dezechilibru poate duce la tulburarea procesului de maturizare a ovulelor, dar și la încetarea ovulației, scrie La naștere, femeile au în ovare aproximativ 400.000 de foliculi care se pot transforma în ovule. Dar numărul de foliculi activi, precum și cel de foliculi inactivi se reduce odată cu vârsta, ca și reacția lor la hormoni. De aceea, unele ovule nu se maturizează și se produc cicluri menstruale fără ovulație.
Pe de altă parte și îmbătrânirea ovulelor poate fi o cauză de infertilitate. În plus, aceste ovule fertilizează mai greu și riscul de avort spontan este mai mare în cazul ovulelor îmbătrânite. Deși foarte rare, există și cazuri în care numărul de ovule se epuizează înainte ca femeia să ajungă la menopauză, iar acest lucru înseamnă infertilitate.
Ovarele polichistice cresc riscul de infertilitate și reprezintă prezența mai multor chisturi la nivelul ovarelor. De multe ori, de vină pentru ovarele polichistice sunt foliculi a caror maturizare este împiedicată de excesul de hormoni masculini sintetizați în corpul femeii.
De asemenea, dacă femeia are un sistem imunitar cu probleme și identifică sperma sau ovulele fertilizate ca fiind “corpuri străine”, atunci acestea sunt “atacate”, la fel ca o boală. De aceea, fecundarea ovulului și prinderea embrionului în uter nu mai sunt posibile. În plus, un astfel de sistem imunitar poate cauza avorturi repetate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News