Află în articol care este cea mai inteligentă rasă de câini.
Un nou studiu a stabilit care sunt cele mai inteligente rase de câini, după o serie de teste minuțioase, efectuate pentru a stabili care sunt câinii cei mai capabili din punct de vedere cognitiv. Primul loc l-au obținut câinii ciobănești belgieni din rasa Melinois, iar locul doi a fost primit de cei din rasa Border Collie, scrie iflscience.com.
Evaluarea inteligenței este o sarcină dificilă, deoarece există diferite tipuri de inteligență, chiar și în rândul câinilor. Pentru a încerca să analizeze o serie de capacități cognitive, oamenii de știință i-au supus pe cei 1.002 câini la un test smartDOG, care analizează capacitatea câinelui de a rezolva probleme, strategia acestora, controlul impulsurilor, capacitatea de a citi gesturile umane, capacitatea de a copia omul, comportamentul, memoria și raționamentul logic. Astfel, cercetătorii au observat diferențe majore între mai multe rase de câini.
"Majoritatea raselor aveau propriile lor puncte tari și puncte slabe", a declarat autorul studiului, Saara Junttila, cercetător doctor în cogniție canină la Universitatea din Helsinki, pentru The Telegraph.
"De exemplu, Labrador Retriever era foarte bun la citirea gesturilor umane, dar nu atât de bun la capacitatea de rezolvare a problemelor spațiale. Unele rase, cum ar fi câinele ciobănesc Shetland, au obținut scoruri destul aproape egale la aproape toate testele", a mai spus aceasta.
Printre câinii participanți s-au numărat și cei din rasa border collies, care au obținut rezultate bune la majoritatea testelor. Cu toate acestea, ei au fost depășiți cu 9 puncte de belgianul Malinois, care a obținut 35 din 39 de puncte posibile în timpul testelor de cogniție smartDOG.
Câinii belgieni Malinois sunt o alegere populară pentru munca de securitate. Se pare că afinitatea lor pentru a detecta crimele și a identifica țintele pentru căutări poate fi legată de abilitățile lor excepționale de rezolvare a problemelor. A fost cel mai performant în condițiile de testare, care s-a bazat pe câinii care interpretează gesturile umane și pe o sarcină de ocolire în V, care le testează capacitatea de a rezolva probleme în timp ce navighează în mediul lor.
Totuși, câștigătorii testului nu au fost lipsiți de unele slăbiciuni. Malinois s-a așezat alături de ciobăneștii germani, cu scoruri printre cele mai mici pentru testul cu cilindru, în care câinii au învățat să recupereze un recompensă din interiorul unui cilindru opac. Acesta este apoi înlocuit cu un cilindru transparent. Un test trecut cu brio prevede ca animalul să nu intre în interiorul cilindrului pentru a lua recompensa, ci mai degrabă să încerce să meargă prin lateral pentru a o obține.
Testul cilindrului le provoacă inhibiție, deoarece câinii trebuie să reziste impulsului de a merge direct spre recompensă. Astfel, ei trebuie să-și folosească conștientizarea spațială pentru a putea merge prin lateral.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că diferența de rasă poate explica anumite puncte forte cognitive, spre exemplu, câinii de turmă și retrieverii care obțin scoruri ridicate în sarcinile ce au legătură cu comportamentul față de om. Cu toate acestea, acest lucru nu ar putea explica toate diferențele de rasă, deoarece scorurile de cogniție ale unor câini au fost surprinzătoare, cum ar fi cazul celor din rasa Lapphund finlandez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu