De cinci ani de zile cei mai tari specialiști din lume sunt pe urmele hackerilor care au pornit acest război informatic. Mii de email-uri oficiale au fost furate, dosare criptate sau clasificate, documente secrete ale diplomaților au fost distruse de acest virus informatic, scrie Der Spiegel.
Ceea ce îl face a fi cel mai de temut virus din lume este faptul că "hibernează", așa încât nu poate fi detectat la cele mai amănunțite controale efectuate de specialiștii IT.
Red October este vânat dintr-o clădire din Moscova. Vitaly Kamlyuk, un tânăr de 28 de ani din Belarus, alături de echipa lui de specialiști iau la mână fiecare punct în care virusul poate lovi.
Virusul a infestat cel puțin 350 de ministere, ambasade și centre de cercetare din întreaga lume, în special din fostele republici sovietice. Se pare că atacatorii au un gust aparte pentru informațiile geopolitice.
Ambasada Rusiei din SUA a fost una din aceste ținte. Zeci de mii de documente au căzut pradă în mâinile piraților internetului. Se poate vorbi de mulți terabytes de date și informații furați, al căror conținut poate fi mai exploziv decât informațiile publicate de Wikileaks.
"Aceste atacuri sunt date cu o precizie de chirurg", a declarat Kamlyuk. "Ce este uimitor este modul în care își șterge urmele", a continuat specialistul angajat de firma antivirus Kaspersky.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu