Care este diferența dintre mandarine și clementine

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Tu știi care este, de fapt, diferența dintre mandarine și clementine? Iată despre ce este vorba.

Alegeri prezidentiale 2024

Mandarinele și clementinele fac parte din familia citricelor. Au un gust asemănător, dar forme şi mărimi diferite. Nutrițional, toate citricele sunt similare și sunt bogate în vitamina C, antioxidanți și fibre dietetice. Atât clementinele cât și mandarinele și portocalele furnizează consumatorilor fier, magneziu, calciu, acid folic și vitamina E, scrie shtiu.ro.

O mandarină este mult mai dulce decât portocala, prin urmare aceasta conţine în jur de 47 de calorii, 11 g zahăr, 0,8 g proteine şi 1.8 g fibre alimentare. Mandarinele au proprietăți oxidante și antioxidante, fie că sunt consumate sub formă de fruct sau de suc și se dovedesc a fi foarte utile în digestia omului.

Clementinele reprezintă un hibrid între mandarine și portocale, au foarte puține semințe, un gust mai dulce și sunt foarte ușor de curățat datorită cojii subțiri. O clementină conţine 36 de miligrame de vitamina C, 22 mg calciu şi 131 mg potasiu. Fiind mult mai mici decât mandarinele şi portocalele, clementinele conţin doar 35 de calorii per fruct, 1.3 grame de fibre, ceea ce ajută digestia organismului.

Mandarinul este un copac mic de citrice, originar din China. Acest fruct și-a făcut intrarea în Europa în secolul al XIX-lea. Clementinele au fost descoperite într-o livadă algeriană a părintelui Clement, de la care le vine și numele. Clementina este un fruct obținut din fecundarea unei flori de mandarină cu polen de portocală dulce. Sunt flori asemănătoare, dar prin încrucișarea lor rezultă un fruct diferit. Clementinele sunt mai mici decât mandarinele și mai puțin parfumate.

Beneficiile citricelor

”Citricele trebuie consumate pentru că ele conţin flavonoizi, le spunem noi, care au un foarte important rol anticancerigen. Studiile mai arată că, de asemenea, citricele au un rol antiinflamator prin conţinutul mare de nutrienţi cum ar fi vitamina C, acidul folic, potasiul. Oferă de asemenea o protecţie pe sistemul cardiovascular, protecţie în ceea ce priveşte protecţia pentru ateroscleroză, pentru bolile coronariene. Citricele mai conţin o cantitate mare de fibre solubile şi insolubile, ceea ce asigură o sănătate tractului digestiv. Conţine o cantitate mare de apă şi ne aduce o hidratare foarte bună”, a spus dr. Dana Marinescu, medic nutriţionist, pentru adevarul.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel