O cumperi din supermarket și auzi atâtea cotroverse legate de ea? Iată care este diferența între sarea iodată și cea neiodată. Data viitoare te vei gândi de două ori, în momentul în care vei merge la cumpărături.
Sarea iodată este sarea destinată consumului uman, hranei animalelor şi utilizării în industria alimentară, la care s-a adăugat iod, sub formă de iodat sau iodură de potasiu. Conţinutul de NaCl din sarea utilizată pentru iodare nu trebuie să fie mai mic de 97%, scrie apc-romania.ro.
Sarea neiodată are termen de valabilitate nelimitat (8% dintre produsele analizate), în timp ce la sarea iodată termenul de valabilitate variază între 1 an și 20 de ani, în funcție de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării. În concluzie, aceste variații ale termenului de valabilitate demonstrează toxicitatea sării iodate.
Vezi și: Care este diferența dintre Caffe Latte și Cappuccino
Consumul de sare iodată are efecte negative asupra organismului uman, cum ar fi:
- suprasolicitarea rinichilor și a altor organe interne
- disfuncții tiroidiene la persoanele sensibile
- încetinirea proceselor metabolice și apariția obezității
Vezi și: Care este diferența dintre zahărul brun, zahărul alb și zahărul brut
- slăbirea sistemului imunitar
- cancer de tiroidă, în special cancerul papilar
- senzații permanente de cald (ce au ca efect intoleranța la cald)
- tulburări ale somnului, hipertensiune, anxietate și nervozitate
- tireotoxicoză
Vezi și: Care este diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News