Există mai multe diferențe între virusuri și bacterii. Automat și tratamentele aplicate oamenilor sunt diferite. Iată despre ce este vorba.
O diferenţă majoră între virusuri şi bacterii este metoda de reproducere. O bacterie este o unitate completă şi autonomă din punctul de vedere al reproducerii. Bacterile se reproduc de obicei asexuat, prin diviziune, și supraviețuiesc inclusiv în locurile care nu au viaţă, cum ar fi pietrele sau suprafeţele de plastic, potrivit sfatulmedicului.ro.
Un virus, în schimb, nu se poate reproduce fără o gazdă vie. După intrarea în corpul gazdă, virusul se ataşează la o celulă pe care o penetrează. Pătruns în interiorul unei celule vii, înlocuieşte comenzile ADN-ului sau ARN-ului original al celulei cu propriile instrucţiuni genetice - producerea a cât mai multor copii ale virusului. Apoi explodează, se dezintegrează şi sunt împrăştiate mii de copii ale virusului original către alte celule.
Rolul bacteriei vs. rolul virusului
99% din bacteriile cunoscute au ca principal rol descompunerea materiei organice şi distrugerea paraziţilor dăunători pentru organism. Un procent destul de mic este considerat nociv pentru organismul uman, printre care streptococul sau E.coli. Pe de altă parte, misiunea virusurilor este de a crea cât mai multe pentru a asigura supravieţuirea tulpinii.
Virusurile nu sunt considerate creaturi vii. Acestea nu pot fi ucise așa cum antibioticele distrug bacteriile. Boala trebuie să-şi urmeze cursul până când organismul se poate apăra singur. Tratamentele antivirale, atunci când acestea există, funcţionează pe principiul blocării propriilor metode distructive ale virusului.
Bacteriile sunt organisme intercelulare, în timp ce virusurile sunt intracelulare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu